Ružić: Nema razloga za odlaganje početka drugog polugodišta

Ružić: Nema razloga za odlaganje početka drugog polugodišta

Foto: Urban City / I.P.

Za učenike osnovnih i srednjih škola u centralnoj Srbiji drugo polugodište počinje 24. januara. U Vojvodini u školske klupe danas su se vratili osnovci, a prošlog ponedeljka sa nastavom su započeli srednjoškolci.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić kaže za RTS da će učenici osnovnih škola u Vojvodini neposredno pohađati nastavu na početku drugog polugodišta, dok srednjoškolci primenjuju kombinovani model – jedan dan nastava u školi, drugi onlajn.

Ružić dodaje da će se na sledećem sastanku Tima za škole odlučivati o modelu nastave za centralnu Srbiju, gde drugo polugodište počinje 24. januara.

“U sredu će se znati tačan model nastave za drugo polguodište. Epidemijska situacija se proverava i o modelu nastave odlučuje na nedeljnom nivou”, podseća Ružić.

Prema njegovim rečima, nema razloga za odlaganje početka drugog polugodišta u centralnoj Srbiji budući da je do 11. januara udeo dece školskog uzrasta u ukupnom broju zaraženih bio tri odsto.

“Od početka pandemije uspeli smo da prilagodimo nastavu do nivoa održivosti. Ukoliko bi došlo do spajanja gripa i koronavirusa i sličnih kompilakcija, model nastave bi se tome prilagođavao, ali sigurno neće biti odlaganja, objašnjava Ružić.

Navodi da je na sastanku Tima za škole istaknuto da se podigne pažnja na ličnu higijenu, provetravanje prostoija, obaveze nošenja maske tokom boravka u školi, dodajući da su deca
dosad pokazala visok stepen discipline i odgovornosti.

Što se tiče onlajn nastave, Ružić naglašava da su primere dobre prakse pokazali sami nastavnici. “Sve ono što je korišeno prošle školske godine, koristi se i sada”, kaže Ružić.

Što se tiče fakulteta gde je toku ispitni rok, prate se preporuke resornog ministarstva.

“Obaveza svakog studenta je da polaže ispite na svom matičnom fkalutetu, a na snazi je, inače, kombinovani vid nastave”, dodaje Ružić.

KOMENTARIŠI