Počela druga faza modernizacije termoelektrane Kostolac

Počela druga faza modernizacije termoelektrane Kostolac

Elektroprivreda Srbije i kineska kompanija CMEC počeli su montažu savremenog BTO sistema, rotornog bagera, na površinskom kopu Drmno u Kostolcu, čime je počela druga faza modernizacije Termoelektrane Kostolac, a vrednost celog projekta je 715,6 miliona dolara.

foto: Sava Radovanović

Radovi na montaži rotornog bagera, koji je deo projekta izgradnje trećeg bloka u Termoelektrani Kostolac B od 350 megavata, počeli su u prisustvu ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića, koji je istakao da je to značajan dan za Srbiju i energetski sistem naše zemlje, kao i da će to biti prvo veliko energetsko postrojenje koje će Srbija dobiti posle tri decenije.

Blok B bi trebalo da bude završen 2020. godine. Reč je o šestom rotornom bageru čija je vrednost 123 miliona dolara, a sakojim se stvaraju uslovi za poboljšanje proizvodnje uglja na kopu Drmno sa sadašnjih devet na 12 miliona tona godišnje.

Kompletan posao vodi kineska kompanija CMEC sa svojim podizvođačima među kojima su nemački Krup, austrijski Sandvik i srpske firme iz oblasti elektrogradnje i mašinogradnje.

Teška mehanizacija spremna za početak radova
Teška mehanizacija spremna za početak radova

Vršilac dužnosti direktora EPS Milorad Grčić naglasio je da EPS otvara novo razvojno poglavlje u kostolačkom ugljenom basenu koje je od velikog značaja za energetsku stabilnost Srbije.

Ukupna vrednost druge faze projekta modernizacije Kostolca, koji podrazumeva izgradnju novog bloka i proširenje kopa Drmno, vredna je 715.6 miliona dolara, od čega je kredit kineske Eksim banke 608 miliona dolara, a preostali novac obezbeđuje EPS iz svojih sredstava.

KOMENTARIŠI