Počela izborna tišina, traje do nedelje u 20 sati

Počela izborna tišina, traje do nedelje u 20 sati

Foto: Pixabay // ilustracija

Građani Srbije u nedelju će birati predsednika Republike, kao i novi saziv parlamenta, dok će lokalnu vlast birati žitelji 13 samouprava.

U Srbiji je u ponoć počela izborna tišina, uoči predsedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora i trajaće do zatvaranja biračkih mesta u nedelju, 3. aprila, u 20 sati.

Tokom izborne tišine, zabranjena je izborna propaganda, održavanje predizbornih skupova na javnim mestima i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Tokom izbornog dana, na biračkom mestu i na 50 metara od birališta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Ukoliko se ta odredba ne ispoštuje, birački odbor se raspušta, a glasanje na tom glasačkom mestu se ponavlja.

Zabrana izbornog oglašavanja odnosi se na tradicionalne medije, ali ne i na internet ili na reklame na bilbordima.

Građani Srbije u nedelju će birati predsednika Republike, kao i novi saziv parlamenta, dok će lokalnu vlast birati žitelji 13 samouprava, prenosi Tanjug.

Parlamentarni i lokalni izbori raspisani su 15. februara, a predsednički 2. marta.

Za predsednika Srbije građani se opredeljuju između osam kandidata, dok će se na listiću za izbor narodnih poslanika naći 19 lista.

Takođe, nove odbornike dobiće skupštine gradova Beograda i Bora, kao i skupštine opština Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Medveđa, Knjaževac, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj.

Rok za utvrđivanje izbornih rezultata na biračkom mestu i dostavljanje izbornog materijala lokalnoj izbornoj komisiji je 4. april do 8 sati, dok zbirni izveštaj o rezultatima glasanja, Republička izborna komisija donosi u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta.

Komisija u roku od 10 dana od objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima donosi rešenje o dodeli mandata kandidatima za poslanike u novom sazivu parlamenta, sa izborne liste po njihovom redosledu, a u tom roku izdaje i uverenje o izboru za predsednika Republike.

KOMENTARIŠI