Na blokovima A1 i A2 biće kapitalni remonti, dok će u „Kostolcu B“ biti redovni remonti. Svi poslovi prilagođeni novonastaloj situaciji, a zdravlje radnika na prvom mestu.

Ovogodišnja remontna sezona na kostolačkim blokovima startovala je u prvoj polovini maja, kada su započete aktivnosti u TE „Kostolac A“ na sistemima koji pripadaju blokovima A1 i A2.

− Preduslov koji omogućava da se remont realizuje u skladu sa planom jeste detaljna priprema, koja traje dugo i zahteva veliko angažovanje, zbog čega je startu remontne sezone prethodilo sklapanje svih ugovora sa izvođačima radova, koji su specijalizovani za ovaj segment energetike − istakao je Nenad Marković, direktor za proizvodnju energije u kostolačkom ogranku „Elektroprivrede Srbije“.

On je dodao da je specifičnost situacije, u kojoj se odvijaju remonti, uslovljena činjenicom da se bezbednost i zdravlje na radu moraju podići na viši nivo zbog virusa Covid 19.

− Svi radnici koji su angažovani na remontima u kostolačkim termoelektranama, moraju da se pridržavaju mera i preporuka da bi se predupredilo širenje virusa. Propisane mere važe u svim ograncima EPS-a, tako da njih moraju poštovati ne samo naši zaposleni, već i svi izvođači radova na terenu. Vanredno stanje jeste zvanično ukinuto, ali se i dalje vodi preventiva kao i ranije, tako da je sve prilagođeno novonastaloj situaciji. Zdravlje radnika mora biti na prvom mestu – naglašava Marković.

Foto: Energija Kostolac

Poslovi na bloku A1 su uveliko u toku, a remont termokapaciteta otpočeo je 10. maja. Remontne aktivnosti na bloku A1 trajaće 65 dana, pošto je reč o kapitalnom remontu. Blok A2 kreće sa remontom 6. juna, takođe je kapitalni i trajaće 70 dana:

− Ovogodišnji akcenat na remontnom održavanju termoelektrana u Kostolcu, stavljen je na TE „Kostolac A“ gde će kapitalni remonti biti urađeni na oba bloka. Rade se kapitalni remonti turbogeneratora, koji će omogućiti da se proizvodnja električne energije u narednom periodu odvija sa visokim stepenom pouzdanosti i minimalizovanim brojem neplaniranih zastoja – kaže Marković.

Kada se radi o TE „Kostolac B“, prvi blok koji je ušao u remont je B1, počev od 16. maja i trajaće mesec dana, imajući u vidu da je reč o redovnom remontu. Remont bloka B2 počinje 30. maja, trajaće 26 dana i takođe je redovnog karaktera. Reč je o malo skraćenom standardnom remontu nakon velikog kapitalnog remonta koji je urađen na ovom termokapacitetu prošle godine.

− Naše primarno očekivanje je da po okončanju remontne sezone sve blokove uspešno vratimo na elektroenergetsku mrežu Srbije i nastavimo sa stabilnom proizvodnjom električne energije − rekao je Marković.

Kraj grejne sezone

Grejna sezona je završena, uz napomenu da je ove godine trajala malo duže zbog okolnosti koje su nastale usled pandemije. Meteorološki uslovi su bili nepovoljniji, a ljudi su puno vremena provodili kod kuće zbog pandemije i vanrednog stanja. Sama grejna sezona se može okarakterisati pozitivno, prevashodno zbog činjenice da je bilo manje kvarova nego prethodnih godina. Uradićemo i remont ovog našeg segmenta i potruditi da unapredimo njegovo funkcionisanje u narednoj grejnoj sezoni.

KOMENTARIŠI