Počela vakcinacija protiv gripa – Za Braničevski okrug 7060 doza

Počela vakcinacija protiv gripa – Za Braničevski okrug 7060 doza

Vakcine protiv sezonskog gripa za sezonu 2017/18 godinu stigle su u Zavod za javno zdravlje Požarevac 30. septembra 2017. i odmah su distribuirane svim domovima zdravlja na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga.

Foto: Urban City / Arhiva

Ukupno je opredeljeno 11660 doza vakcina protiv sezonskog gripa za oba okruga i to za Braničevski 7060 doza, a  za Podunavski 4600 doza.

Vakcina sadrži antigen virusa A (H1N1), zatim antigen virusa A (H3N2) i antigen virusa B. Proizvođac vakcine je „Sanofi Pasteur“.

Epidemiološki nadzor nad kretanjem gripa u populaciji počinje od 40. nedelje u tekućoj godini i traje do 39. nedelje naredne godine.

Spec. epid Vera Jokovic Kostic

Preporuka epidemiologa je da se ljudi vakcinišu na vreme i tako sačuvaju svoje zdravlje, a vakcina je posebno preporučljiva za hronične bolesnike, osobe starije od 65 godina, trudnice, gojazne osobe, za zdravstvene radnike i sve koji su u riziku da obole od gripa.

Potrebno je da se pacijenti jave svom izabranom lekaru i dogovore o primanju vakcine i dodaje da je preduslov za vakcinisanje da pacijent nije već oboleo od gripa.

Efikasnost vakcine protiv gripa zavisi od uzrasta, imunog sistema primaoca , kao i stepena poklapanja vakcinalnih i divljih sojeva virusa gripa u populaciji i kreće se od 50%-90%. Dakle, osobe koje se vakcinišu mogu da obole od gripa, ali obično u znatno blažem obliku. Ako se većina članova društvene zajednice imunizuje, bolest ne može da se širi, što ima za posledicu bolju zaštitu svih osoba, čak i onih suviše mladih za vakcinaciju ili onih koji ne mogu da se vakcinišu. To je kolektivni imunitet i veoma je značajan sa gledišta narodnog (javnog) zdravlja.

Za svaku sezonu gripa Svetska zdravstvena organizacija preporučuje sastav vakcine, koji je jedinstven za ceo svet i zavisi od aktuelnih sojeva virusa.

Vakcinisanje se odnosi i na osobe starije od 65 godina, građane smeštene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, uključujući i zaposlene u zdravstvenim ustanovama i javnim službama. Po tradiciji za vakcinaciju se najpre i najrevnosnije javljaju stariji sugrađani.

Foto: Urban City

U Domu zdravlja upozoravaju da se vakcinacija trudnica razmatra kao mogućnost od drugog trimestra trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom. Trudnicama koje su u povećanom riziku od pratećih komplikacija usled gripa preporučuje se vakcinacija bez obzira na stadijum trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom.

KOMENTARIŠI