U javnim preduzećima u Požarevcu 114 prekobrojnih, radna mesta moraju da napuste...

U javnim preduzećima u Požarevcu 114 prekobrojnih, radna mesta moraju da napuste do decembra

Do decembra će bez posla ostati 114 prekobrojnih u gradskim preduzećima

Među zaposlenima u požarevačkom javnom sektoru, od ukupno 1.209, višak je 114 ljudi koji radna mesta moraju da napuste najkasnije u decembru.

Najviše prekobrojnih je u JKP “Vodovod i kanalizacija” – 57, zatim u JKP “Komunalne službe” – 33, po deset u “Toplifikaciji” i “Ljubičevu”, te osmoro u “Parking servisu”. Odluku o njihovom otpuštanju su doneli odbornici Skupštine grada, u skladu sa Zakonom o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

– Već godinu dana pričamo o tome da nam je neophodna reorganizacija, ne samo zbog odluka Vlade Srbije, već i zbog građana. Više se ne sme tolerisati praksa da imamo glomazna, neefikasna javna preduzeća, u kojima nedostaju radnici za osnovnu delatnost, a postoji višak u administraciji – istakao je gradonačelnik Bane Spasović.

Na ovakav potez najoštrije su reagovali odbornici opozicione Demokratske stranke, jer se pribojavaju da će otpuštanja biti sprovedena po takozvanom stranačkom ključu.

GLASANjE I ROKOVI

Od ukupno 68 odbornika u Skupštini grada Požarevca, glasanju je prisustvovalo njih 47, a za usvajanje Odluke o reorganizaciji javnog sektora blo ih je 41. Petoro je glasalo protiv, a jedan je bio uzdržan.

Rok za sprovođenje Odluke iznosi 60 dana od njenog objavljivanja u “Službenom glasniku”. Najpre će se javljati “dobrovoljci”, a onda će biti sačinjen spisak tehnološkog viška.

KOMENTARIŠI