Počele prijave za turističke vaučere na šalterima pošta

Počele prijave za turističke vaučere na šalterima pošta

SOKOBANJA, Foto: Urban City / B.P.

Prijave građana za korišćenje vaučera za godišnji odmor u Srbiji moguće je podneti od danas na šalterima Pošta Srbije u celoj zemlji.

Građanima Srbije na raspolaganju je 400.000 novih vaučera koje mogu da iskoriste do 20. novembra ove godine.

Izmenama i dopunama Uredbe o korišćenju vaučera proširena je mogućnost korišćenja vaučera za smeštaj u ugostiteljskim objektima u celoj zemlji bez izuzetka (do sada su bili izuzeti Beograd i Novi Sad), a povećan je limit primanja za radno angažovana lica, kao i za ratne vojne invalide i civilne invalide rata sa 60.000 na 70.000 dinara.

Novina je i da je proširen obuhvat građana koji imaju pravo na vaučere, na studente prvog, drugog i trećeg stepena.

Studenti su u obavezi da prilikom podnošenja prijave za dodelu vaučera, prilože original potvrdu visokoškolske ustanove o statusu studenta prvog, drugog ili trećeg stepena, za tekuću školsku godinu, kao i fotokopiju prve, odnosno druge strane indeksa, sa slikom i ličnim podacima.

Srpski turizam je zbog koronavirusa u prvih pet meseci ove godine oštećen za oko 300 miliona evra.

Procene su da bi do kraja godine minus u tom sektoru mogao da bude čak milijardu evra.

Korišćenje vaučera je dobrovoljno i ugostitelji mogu ali ne moraju da se prijave za primanje vaučera, rekao je ministar turizma Rasim Ljajić koji je naveo da vaučere trenutno prihvata više od 1.500 ugostiteljskih objekata u zemlji.

Nedavno je u Privrednoj komori Srbije održan sastanak nadležnih sa predstavnicima hotelijera, ugostitelja, turističkih agencija i prevoznika putnika, o modelima pomoći ovim granama privrede.

Ljajić je izrazio uverenje da će se do narednog ponedeljka sačiniti paket pomoći iako država neće moći da ispuni sve zahteve.

Prema rečima ministra, neki od tih zahteva nisu realni poput toga da se moratorijum na kredite produži na šest meseci, a isplata minimalaca zaposlenima za još tri meseca, ali će se svakako, dodaje, naći neki model pomoći.

KOMENTARIŠI