U Poljani, u porti manastira Sestroljin, sinoć su počeli 17. „Sestroljinski dani preobraženja“.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović sledećim rečima:

“Poljana ima pod svojim okriljem dve velike manifestacije, dva velika narodna sabora – Uskršnji etno festival i Sestroljinske dane preobraženja. Činjenica da se ovde okupljamo već sedamnaesti put a da i susreti oko Uskrsa traju već petnaesta godina, govori da se u Poljani poštuje tradicija a to je važno iz mnogo razloga.

Foto: Grad Požarevac

Najveći razlog je taj da uvek moramo biti svesni da smo običaje, zemlju i znanje od starijih nasledili i da to uvek moramo pamtiti. Mišljenja sam da ne postoji bolji način za to od ovakvih okupljanja i to pod kapom naše crkve, koja se vekovima brine da ne zaboravimo naš identitet i korene. Preobraženje kao praznik prema Bibliji označava dan Hristovog preobraženja na gori Tavor, kada je u isto vreme najavljena i njegova slava ali i stradanje. Time je ujedno poslata i poruka ljudskom rodu da su ove dve stvari skoro uvek povezane, ali da na kraju pravda i istina moraju pobediti, te tako, više od dve hiljade godina kasnije, slavimo Hrista spasitelja zahvalni za žrtvu koju je učinio za nas.“

Foto: Grad Požarevac

Pre gradonačelnika prosutnima se obratio sveštenik Radoslav Vukosavljević, koji je rekao da je zbog vremenskih nepogoda bilo pitanje da li će se ove godine održati Sestroljinski dani preobraženja, ali da je zahvaljujući meštanima, firmama i Gradu Požarevcu sve sanirano i omogućili su se uslovi za održavanje manifestacije.

Foto: Grad Požarevac

Prvog dana svečanosti nastupila je ženska pevačka grupa GANIP-a iz Požarevca kao i kao KUD „Mladost“ iz Poljane, KUD „Miljković“ iz Ćirikovca i KUD „Klenovnik“.

Pokrovitelj ove manifestacije je grad Požarevac.

KOMENTARIŠI