Počelo onlajn zakazivanje termina za testiranje budućih prvaka

Počelo onlajn zakazivanje termina za testiranje budućih prvaka

Foto: Urban City / B.P. // Ilustracija

Provera zrelosti i upis dece u prvi razred osmoletki za narednu školsku godinu od 3. aprila do 31. maja.

Upis buduće najmlađe generacije školaraca koji će od septembra biti đaci prvaci u osmoletkama širom Srbije, kao i uvek, zvanično počinje prvog aprila i traje dva meseca. Međutim, prvi april ove godine je subota, tako da će testiranja kod školskih pedagoga i psihologa, kao i formalni upis učenika u prvi razred faktički početi u ponedeljak trećeg aprila, kao što su neke škole i obavestile roditelje. Prijavljivanje mališana i zakazivanje termina za testiranje, koje je deo formalnog upisa prvaka, već je počelo – onlajn, uz pomoć usluge e-zakazivanje na portalu e-uprave.

– Roditelji ili drugi zakonski zastupnici koji su građani Republike Srbije i ove godine pokretanjem ove usluge imaju mogućnost da elektronskim putem zakažu termin za testiranje i upis deteta i u prvi razred osnovne škole. Kad roditelj pokrene uslugu, koja je, osim na srpskom, dostupna i na jezicima nacionalnih manjina, potrebno je da odabere školu kojoj dete teritorijalno pripada, ponuđeni termin u školi, popuni osnovni set podataka i klikne na dugme „podnesi”. Termini za testiranje raspoloživi su do 31. maja i njih kreiraju ovlašćena lica u školama – objasnili su iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, a saopštilo je i resorno Ministarstvo prosvete.

Nadležni podsećaju i da prilikom dolaska na testiranje i upis budućih prvaka nije potrebno da roditelji donose na uvid ili prilažu ikakva dokumenta potrebna za upis u papirnoj formi, jer će ih škola pribaviti elektronski po službenoj dužnosti. Reč je o izvodu iz matične knjige rođenih, uverenju o prebivalištu, uverenju o završenom obaveznom pripremnom predškolskom programu i potvrdi o obavljenom lekarskom pregledu budućeg prvaka. Jedino ukoliko je zdravstveni pregled deteta obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi, potrebno je lično doneti lekarsko uverenje. Budući da mnogi mališani koji su stasali za upis u prvi razred osnovne škole još pohađaju obavezan pripremni predškolski program, potvrdu da su ga završili dobiće naknadno, a škola je zatim može pribaviti elektronski, s tim u vezi da je „izuzetak uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa iz privatnog vrtića”, kako se i napominje na portalu e-uprave.

Upis u prvi razred školske 2023/24. godine, kako propisi nalažu, obavezan je za decu koja će do 1. septembra imati najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina, odnosno za sadašnje predškolce rođene od marta 2016. godine do kraja februara 2017. godine.

Šta ako se propusti zakazani termin za upis

Da bi roditelj na daljinu, elektronski, zakazao testiranje budućeg prvaka u osmoletki kojoj i pripada po mestu stanovanja, potrebno je da bude registrovan korisnik Državnog portala za elektronsku identifikaciju (eID.gov.rs). Nakon prijave na portal iz menija treba da odabere prvo opciju „usluge”, zatim „obrazovanje”, pa „osnovna škola” koja vodi ka „e-zakazivanju termina za upis”. Potom treba da izabere „podnošenje prijave”, a onda osmoletku i jedan od ponuđenih termina. Zakazani termin, napominju nadležni, može da se otkaže 24 sata ranije.

– Ukoliko ne otkažete termin i ne dođete u zakazanom terminu u školu, sistem neće dozvoliti da narednih 14 dana rezervišete novi termin za upis i testiranje deteta u osnovnu školu elektronskim putem. U tom slučaju, roditelji će morati direktno da se obrate školi i zakažu novi termin – ukazuje se roditeljima na portalu e-uprave. Dok traje upis prvaka, roditeljima će za pomoć i pojašnjenja eventualnih nedoumica oko zakazivanja termina biti dostupna podrška kontakt centra Ministarstva prosvete na telefonskom broju 011/73-505-57 radnim danima od osam do 15 sati.

KOMENTARIŠI