Počeo 52. FEDRAS

Počeo 52. FEDRAS

Foto: Urban City // A.K.

Svečanom akademijom i tradicionalnim dizanjem zastave sinoć je u Malom Crniću svečano otvoren 52. FEDRAS.

FEDRAS ove godine traje devet dana, kao i prošle godine.

Festival je zvanično otvorio Nebojša Dugalić, dramski umetnik iz Beograda koji je između ostalog rekao da je i sam kao dečak dolazio u Malo Crniće i igrao neke od predstava, s obzirom da je odrastao u okrilju manastira Žiča kod Kraljeva. “Tamo su u okviru Doma kulture postojale razne sekcije, tako da je meni još od malih nogu ovaj festival ostao upamćen po tome, što je okupljao sav taj spektar stvaralačkih potencijala onih ljudi među kojima sam živeo i koji su me najviše interesovali. Još od malih nogu Malo Crniće mi je bilo nešto gotovo pa lično moje, a zapravo pre svega mesto objedinjenja svih tih raznih stvaralaštava. Pre dve godine posetio sam grob Srboljuba Mitića, vašeg divnog čoveka koga ste imali među sobom, koji je jedan od najrenesansnijih pojava u mom životu, rekao je između ostalog Dugalić i poželeo dugovolečnost FEDRAS-u.

Svečanoj akademiji povodom otvaranja festivala prisustvovao je i Državni sekretar Ministarstva kulture, gospodin Miodrag Ivanović koji je između ostalog rekao da od 1972. godine prisustvujemo pravom malom kulturno-umetničkom fenomenu u Malom Crniću, jer se dešava i tako dugo traje nešto što na prvi pogled ne ide ruku pod ruku tako često, a to su pozorište i naša sela.

Predsednik opštine Malo Crniće Mališa Antonijević je na Svečanoj akademiji rekao da se 52 godine na ovaj dan u plodnoj Stiškoj ravnici baš u vreme kada se beru vinogradi, kada se rod kukuruza smešta u čardake, kada priroda promeni boju i kada noći postanu hladnije, ubrzanim korakom uputimo ka sali koja je baš po ovom festivalu i dobila ime, sala FEDRAS-a. “Smenjivale su se generacije i ljudi, dolazili su i odlazili glumci, ali je festival trajao i svakom godinom postajao sve mudriji, bogatiji u svom sadržaju, prestižniji, baš onako kako to i ide sa godinama. FEDRAS je prilika da se pokaže koliko su glumci napredovali u svojim ulogama i spremnosti da svojom glumom publiku od stanja smeha u predstavama komedije dovede do suznih očiju u dramama i tragedijama. Na žiriju je težak, ali lep zadatak da izaberu najbolje među najboljima i ponosnog nosioca ovogodišnje titule pobednika FEDRAS-a, rekao je Antonijević.

Festivalsku zastavu podigli su polaznici škole glume.

Foto: Urban City

Po otvaranju festivala odigrana je predstava „Pop Ćira i pop Spira“ Amaterskog pozorišta „Đorđe Damjanov – Đekša“ iz Jaše Tomića.

U konkurenciji je 11 predstava koje je selektor Aleksandar Dunić, dramski umetnik, predložio Umetničkom Savetu festivala. U programu su i tri revijalne predstave, a prateći program festivala su promocije knjiga.

Foto: Ustupljena fotografija

U žiriju ovogodišnjeg festivala su Vladimir Putnik, reditelj-dramaturg, kao i dramski umetnici iz Beograda, Milorad Miki Damjanović i Monika Romić.

Ulaznice za predstave su besplatne, ali i obavezne i mogu se preuzeti na biletarnici Centra za kulturu Malo Crniće, svakog radnog dana od 8 do 12 časova, ili od 18 časova do početka predstave, broj mesta je ograničen, a sedišta su numerisana.

Podsećamo da je sala FEDRAS-a dobila nove stolice, kao i novu zavesu na sceni. U prethodnom periodu renovirane su i adaptirane prostorije šminkernice i svlačionioce, ubačena je i nova oprema.

FEDRAS – Festival dramskih amatera sela Srbije za 52 godine postojanja nikada nije izostao, jači je i od ratova, virusa, vremenskih nepogoda. Retko koji grad i opština u Srbiji može da se pohvali nekom manifestacijom koja traje više od pola veka bez prekida.

FEDRAS je osnovan 1972. godine sa ciljem da pospeši i afirmiše pozorišnu umetnost u selima Stiga i Pomoravlja.

Organizator FEDRAS-a je Centar za kulturu opštine Malo Crniće. Generalni pokrovitelj Festivala je opština Malo Crniće uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanja Republike Srbije.

KOMENTARIŠI