Foto: Urban City / B.P.

Danas, 15. oktobra Grad Požarevac slavi Dan oslobođenja od okupacije u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Dan oslobođenja Požarevca, 15. oktobar, koji se odigrao istog datuma nakon Prvog i Drugog svetskog rata, svečano se obeležava uz prisustvo funkcionera lokalne samouprave, gostiju iz inostranstva, političkog vrha Republike, predstavnika vojske, policije, crkve i javnog života.

Gosti današnje svečanosti bili su ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović, šef kabineta predsednika Srbije Predrag Kraljević, državni sekretar Ministarstva rada i zapošljavanja Dejan Antić, predstavnici ambasada Ruske federacije i Belorusije, kao i poslanici Narodne skupštine.

“Danas se sećamo prošlosti i odajemo počast srpskim vojnicima koji su položili živote za odbranu zemlje i u čijoj borbi mi nalazimo nadahnuće za sve buduće izazove. Zbog naših slavnih predaka, ali još više zbog generacija koje dolaze, naša je dužnost da stvaramo lepšu i bolju Srbiju u kojoj mladi ostaju da žive i imaju perspektivnu budućnost”, rekao je između ostalog Martinović.

Foto: Urban City // B.P.

Tradicionalno, venci su položeni kraj Spomenika srpskim vojnicima 1912-1918 u Kosovskoj ulici, u Spomen parku “Čačalica”, kraj Spomenika poginulim borcima Crvene armije i kod Spomenika streljanim rodoljubima.

U Centru za kulturu organizovana je Svečana akademija na kojoj su uručene nagrade u neto iznosu od po 58.600,00 dinara i povelje o nagradi, povelja i plakete Grada Požarevca.

Povelje o nagradi dodeljene su Mileni Grozdanović, dipl. inž. arhitekture iz Požarevca, Goranu Jovanoviću, filmskom kritičaru iz Požarevca, Milutinu Stankoviću, dipl. inženjeru elektrotehnike iz Požarevca i Slavoljubu Stojadinoviću, penzioneru iz Drmna.

Povelje Grada Požarevca dodeljene su Muškoj odbojkaškoj ekipi Požarevačke gimnazije, Sekciji voltižera pri Konjičkom društvu „Knez Mihailo“ Požarevac, Sekciji višebojaca pri Konjičkom društvu „Knez Mihailo“ Požarevac i Službi hemodijalize Opšte bolnice u Požarevcu.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupila je operska diva Jadranka Jovanović.


Ovaj tekst objavljen je na osnovu projekta o sufinansiranju medijskih sadržaja Grada Požarevca pod nazivom “POŽAREVAC PRAVIM PUTEM”. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

KOMENTARIŠI