Foto: Pixabay // ilustracija

Institut za transfuziju krvi i Crveni krst Srbije uz podršku lokalnih samouprava započeli su danas 13. zimsku kampanju dobrovoljnog davanja krvi koja za cilj ima da se obezbede dovoljne količine krvi u periodu godine kada se očekuju smanjene rezerve, kao i podizanje svesti građana o važnosti dobrovoljnog davanja krvi.

Tokom januara i februara, kroz organizaciju akcija dobrovoljnog davanja krvi u lokalnoj zajednici i podsticanje građana da se uključe, preko 40 gradova i opština simbolično će se takmičiti za titulu Šampion solidarnost, a ovogodišnju kampanju otvoriće danas Požarevac i Smederevo.

Ovogodišnja Zimska kampanja je od posebnog značaja, saopšteno je iz Instituta, jer se prvi put realizuje u drugačijim uslovima, odnosno u vremenu kada je ceo svet suočen sa velikim izazovom – pandemijom virusa korona na koji, kako ukazuju iz Instituta, jedino zajedno možemo da odgovorimo.

Akcije dobrovoljnog davanja krvi u školama, na fakultetima, u institucijama i kompanijama i dalje su ograničene ili se uopšte ne organizuju i akcije u lokalnoj zajednici su jedini siguran izvor prikupljanja krvi.

Iz Instituta ukazuju i na to da iako živimo drugačijim stilom jer nas je pandemija korona virusa otuđila, važno je da se borimo za očuvanje duha zajedništva, jer jedino tako život može biti sigurniji.

KOMENTARIŠI