Počinje prolećni raspust

Počinje prolećni raspust

Foto: Pixabay // ilustracija

Prolećni raspust za osnovce i srednjoškolce u Vojvodini počinje sutra, istovremeno kad i vaskršnji praznici po gregorijanskom kalendaru (od 7. do 10. aprila). Predah od školskih obaveza za učenike u severnoj pokrajini završava se u ponedeljak 17. aprila, da bi od utorka 18. aprila ponovo bili u klupama, predviđeno je školskim kalendarom koji je definisao Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.

Za sve osnovne i srednje škole van Vojvodine kalendar obrazovno-vaspitnog rada propisuje Ministarstvo prosvete i njime je precizirano da za đake u ostatku Srbije, što znači najveći broj učenika, prolećni raspust počinje u ponedeljak, 10. aprila, a završava se u utorak 18. aprila, čime su obuhvaćeni i vaskršnji praznici po julijanskom kalendaru (od 14. do 17. aprila). Za sve đake na republičkom nivou prolećni odmor trajaće ukupno 11 dana, uključujući i dane vikenda.

Prosvetnim kalendarom predviđeno je da se u školama 10. april obeležava kao Dan sećanja na Dositeja Obradovića, velikog srpskog prosvetitelja i prvog ministra prosvete, ali će na taj dan ovog aprila svi đaci biti na raspustu. Takođe, po pravilu, radno se obeležava i 22. april – Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, izuzev kada pada u dane kada škole inače ne rade, a ove godine je 22. april subota. Prvog i drugog maja škole neće raditi zbog Praznika rada. Posle toga za đake i prosvetne radnike nema više planiranih pauza u radu do kraja nastavne godine, odnosno do odlaska na letnji raspust.

KOMENTARIŠI