Počinje rasprava o rebalansu budžeta za 2019.godinu

Počinje rasprava o rebalansu budžeta za 2019.godinu

Foto: A.K.

Poslanici Skupštine Srbije počinju raspravu o rebalansu budžeta za 2019. kojim se predviđa povećanje plata u javnom sektoru od osam do 15 odsto od 1. novembra.

Rebalansom budžeta je predviđeno da se do kraja godine potroši višak sredstava koji je tokom 2019. godine ostvaren u budžetu od 50 milijardi dinara.

Između ostalog, predviđeno je povećanje sredstava za konverziju dela duga građana za stambene kredite uzete u švajcarskim francima na osnovu Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture povećana su sredstva za izgradnju putne infrastrukture, i to za realizaciju projekta izgradnje autoputa E-763, deonica Obrenovac – Ljig, za izgradnju autoputa E-761, deonica Pojate – Preljina, i autoputa Beograd – Sarajevo.

Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja povećan je iznos para koje će moći da daju za naučno-istraživačke delatnosti, dok su Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obezbeđena dodatna sredstva za isplatu naknada u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici s decom.

Fiskalni savet Srbije (FS S) podržava nameru vlade da kroz rebalans budžeta podeli višak sredstava koji je dobijen većim prihodima u iznosu od 50 milijardi dinara, ali ne podržava način raspodele tog novca, posebno to što je samo opremanju vojske i policije namenjeno 10 milijardi.

FS S je ukazao i da se iz suficita prelazi u mali deficit.

Pored rebalansa, na dnevnom redu je i set finansijskih zakona.

KOMENTARIŠI