U prvom kvartalu 2020. godine u saobraćajnim nesrećama život je izgubilo 107 osoba, povređeno je 3.839. Upoređujući sa istim periodom prošle godine broj nesreća se smanjio, ali je poginulo 25 lica više, što je povećanje za četvrtinu u osnosu na isti period prošle godine.

Stručnjaci objašnjavaju da su udesi sa fatalnim posledicama proizvod nepažnje, preterane brzine i upotrebe alkohola u vreme posle korone i potpunog opuštanja u saobraćaju.

MUP će u narednih nekoliko nedelja organizovati akcije koje će biti usmerene na kontolu korišćenja sigurnosnih pojaseva, alkohol i prekoračenje brzine u naseljenim mestima.

Na putevima u Srbiji, u prvom kvartalu ove godine, dogodilo se 2.724 saobraćajki, u kojima je bilo stradalih i povređenih osoba, što je za 0,9 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, raste broj poginulih što zabrinjava i policiju i stručnjake.

Psihoza i dalje vlada kod pojedinih vozača, dok drugi žele po svaku cenu da nadoknade ono što je ispušteno za vreme vanrednog stanja. Vozači često gledaju u mobilne telefone i što je najgore ne koriste sigurnosne pojaseve, pa su mnogi zbog toga naročito u čeonim sudarima izgubili život, ali i ugozili živote suvozača.

“Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja tek negde oko 12 odsto suvozača. U slučaju sudara nevezani putnik na zadnjem sedištu deluje na putnike ispred sebe kao da mu je skočio sa četvrtog ili petog sprata zgrade. Dakle, razmišljajte da ispred vas može biti neko veoma drag i da ga možete svojom nepažnjom usmrtiti”, kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobrćaja.

Razlika u udesima u naseljima i na auto-putu 

Najviše saobraćajnih nezgoda dogodilo se u naseljenim mestima, gde se desilo 75 odsto njih, a stradalo je ili povređeno 3.946 osoba. Udesa ima i na auto-putevima gde su učestali oni sa dva ili više poginulih lica.

“Ljudi voze mogo opuštenije i kada se i ako se dogode udesi na auto-putu to su obično nezgode nenormalnih razmera, a nikad ispod 10 vozila samo što vozači ne očekuju takvu radnju ispred sebe”, kaže profesor Milan Vujanić, saobraćajni stručnjak.

U svakom slučaju treba biti obazriv, naročito na magistalnim putevima. Ibarska magistala, regionalni putevi i želja mnogih da otputuju iz grada nosi sa sobom niz zamki i opasnosti, kažu u MUP-u i dodaju da će se kontolisati vezivanje i na prednjim i na zadnjim sedištima, ali i da će pri svakom zaustavljanju, bez obzira na doba dana, biti alkotesta.

KOMENTARIŠI