Podignuta optužnica protiv oba roditelja dečaka koji je počinio masovno ubistvo u...

Podignuta optužnica protiv oba roditelja dečaka koji je počinio masovno ubistvo u Ribnikaru

Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo he optužnicu protiv Vladimira K. i Miljane K, roditelja maloletnog K.K. (14) koji je 3. maja počinio masovno ubistvo u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”.

Glavi tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović saopštio je na konferenciji za medije u Palati pravde, da je nakon više od pet meseci istragem, podneta optužnica na 267 strana.

„Želim da javnost zna da smo sproevli opsežnu istragu u vezi sa okolnostima pod kojim je krivično neodgovorno dete od 13 godina izvršilo najteži zločin u istoriji ove zemlje“, rekao je Stefanović, precizirajući da je otac dečaka Vladimir K. optužen za teško delo protiv oppšte sigurnosti.

Stefanović je naveo kako se opravdano sumnja da je Vladimir K, u periodu od godinu dana pre ubistva, obučavao svog 13-godišnjeg sina da rukuje oružjem, gađa mete, puni okvir, kako da stoji, i kako da diše prilikom upotrebe vatrenog oružja.

Otac K.K. se tereti i da nije obezbedio zakonom propisane uslove za držanje oružja i municije. Vladimir K. je, umesto u metalnom sefu sa ključem, oružje i municiju držao u dva plastična kofera koji služe za prenošenje, a ne za čuvanje oružja, istakao je Stefanović.

„Oružje i okvire držao je u jednom plastičnom koferu sa katancem i šifrom, a u drugom, bez katanca, bila je smeštena pripadajuća municija“, objasnio je Stefanović.

Okrivljeni je na taj način, kako je dodao, detetu omogućio da dođe u posed dva pištolja za koje ga je prethodno obučavao u streljačkom klubu.

K.K. je u posed oružja došao 1. maja, napunio je šest pripadujućih okvira sa ukupno 92 metka i stavio ih kod sebe, a zatim ih 3. maja prebacio u svoj ranac i poneo sa sobom u Osnovnu školu „Vladislav Ribnikar“ koju je pohađao, naveo je Stefanović.

„Ušavši u prizemlje škole, najpre je pucao u radnika obezbeđenja, zatim u dve učenice koje su sedele za stolom za dežurstvo, i u jednu učenicu koja je sedela za klavirom“, naveo je Stefanović.

K.K. se zatim, kako je dodao, uputio u kabinet za istoriju, gde su bili prisutni nastavnica istorije, jedan student istorije na praksi, i 23 maloletna učenika odeljenja VII-2 u koje je i sam išao.

„Ispalio je ukupno 45 projektila, lišio života šest učenika, ranio pet, kao i nastavnicu istorije“, naveo je Stefanović.

Više javno tužilaštvo istovremeno je neposredno optužilo majku dečaka Miljanu K. za neovlašćeno držanje oružja i municije, jer je na jednoj čauri koja je pronađena u kabinetu istorije, kako je naveo Stefanović, pronađen njen nesporni DNK.

Zbog davanja lažnog iskaza, neposredno su optuženi i Ratko I. i Nemanja M. iz streljačkog kluba „Partizan practical shooting“.

Tužilastvo traži kaznu od 12 godina zatvora za oca, za majku dve godine i šest meseci, a za radnike u streljani po tri godine.

KOMENTARIŠI