Istom optužnicom obuhvaćeni su i Mirjana Matković, odgovorno lice u “Autotransportu”, za krivično delo falsifikovanje službene isprave, kao i odgovorno lice u TE-KO”Kostolac” zbog krivičnih dela zloupotrebe u vezi za javne nabavke i falsifikovanje službenih isprava, rečeno nam je u Višem tužilaštvu.

Prema navodima iz krivične prijave Mojović se sumnjiči da je firmi kojom je doskora rukovodio naneo višemilionsku imovinsku štetu.

– Mojović od 2010. do 30. juna 2013, tokom realizacije javnih nabavki koje je kao izvođač radova sprovodio po zahtevu naručioca, Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“, suprotno ponudi svoje firme, angažovao veći broj firmi da kao podizvođači izvode radove koje je u postupku javnih nabavki dobio „Autotransport“ Kostolac. U ukupnom obimu pruženih i naplaćenih usluga u ovim javnim nabavkama od gotovo četiri milijarde dinara (3 .834. 922. 868 dinara) naplaćenih od Privrednog društva TE-KO Kostolac, podizvođači su angažovani za izvedene radove i usluge u iznosu od 704. 113. 449 dinara-navodi se u krivičnoj prijavi.
Mojović je osumnjičenda je naložio plaćanje ispostavljenih faktura ovim podizvođačima delom putem kompenzacije u vidu uglja, u količini od 7.919 tona, po nabavnim cenama uglja od TE-KO Kostolac, u iznosu od 2.199 dinara po toni.

Na ovaj način velikom broju podizvođača omogućio je da daljim prometom uglja po tržišnim cenama pribave neosnovanu imovinsku korist u iznosu od 31. 676. 000 dinara, dok je firmi u kojoj je obavljao funkciju direktora naneo imovinsku štetu, kao i štetu na ime neangažovanje opreme svoje firme za radove koje su izveli i naplatili podizvođači, zaključuje se u krivičnoj prijavi.

Inače, Mojović je zbog krivičnog dela za koji se tereti uhapšen 04. septembra 2014. godine i u pritvoru je proveo dvadesetak dana, nakon čega je pušten da se brani sa slobode. Istraga se vodila, nešto više od dve godine, i tek u decembru ove godine podignuta je optužnica, koja još nije stupila na pravnu snagu, jer je na nju uložen prigovor Višem sudu u Požarevcu. U zavisnosti odluke suda i, ako se prigovor odbije, zakazaće se glavni pretres i počeće suđenje, najverovatnije početkom naredne godine, protiv troje optuženih.

Zanimljivo je to da je Mojović svo ovo vreme dok je trajala istraga vodio firmu bez problema, sve do njegove smene u petek, 23. decembra. Odlukom novih članova Skupštine PD”Autotransport”, koje je Vlada republike Srbije imenovala, Mojović je smenjen a na njegovo mesto postavljen diplomirani ekonomista iz Požarevca, Dragan Kostić. Indikativno je to, da je Mojović sa mesta direktora Autotransporta smenjen nekoliko dana nakon podizanja optužnice, tako da mnogi smatraju da se u njegovu smenu umešala politika.

Zaprećene kazne

Za krivično delo kojim se tereti bivši direktor Autotransporta zaprećena je kazna od dve do deset godina zatvora, dok za krivična dela za koje se terete njegovi saradnici kazna je od jedne do osam godina.

KOMENTARIŠI