Potpisani ugovori sa poljoprivrednim proizvođačima za investicije…

Potpisani ugovori sa poljoprivrednim proizvođačima za investicije…

Na prijemu koji je upriličio gradonačelnk Grada Požarevca Bane Spasović su i zvanično dodeljeni ugovori za oko 200 poljoprivrednih proizvođača sa teritorije Grada Požarevca.

Prisutne goste pozdravio je gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović sledećim rečima.

Poštovani prijatelji,

Drago mi je što smo se okupili danas ovde, sa zajedničkom idejom da učinimo sve što je u našoj moći da poboljšamo status poljoprivrede u našoj okolini. Iako je običaj da se u ovoj situaciji obećaju nove mere, podsticaji i ulaganja, veliko mi je zadovoljstvo što sam u prilici da podsetim i na neke korake koje smo preduzeli a čiji su rezultati već vidljivi.

Uz napomenu da to nije dovoljno da bi poljoprivreda potpuno stala na svoje noge, drago mi je da smo u poslednje vreme uspeli barem malo da joj olakšamo.

Jedna od prvih smernica koju sam kao gradonačelnik dao svojim saradnicima je da vrata između poljoprivrednika i onih koji u Gradskoj upravi brinu za njih ne smeju nikada više biti zatvorena. Ne smeju vrata biti ni odškrinuta, već potpuno otvorena sa odgovorom na svako pitanje i savetom za svaku nedoumicu, bilo da se radi o uputstvu za popunjavanje upitnika ili odgovoru na pitanje o pravilnoj upotrebi agrotehničkih mera.

gradonačelnik grada Požarevca Bane Spasović

Smatram da je i izuzetno značajno što smo uspeli da pronađemo modus za izdavanje u zakup poljoprivrednog zemljišta zainteresovanim licima koja od toga žive. Takođe, uređenje atarskih puteva za za koje smo kroz konkurs kod ministarstva poljoprivrede ali i od sopstvenih sredstava izdvojili  više od 30 miliona dinara, jedna je od stavki za koje sam siguran da će u sezonama koje slede tek dati vidljive rezultate.

Ono što imam još da dodam je da smo u ovoj godini imali preko 200 korisnika i udruženja poljoprivrednih proizvođača koji su koristili pravo na direktni podsticaj u visini od oko 30 miliona dinara i još oko 40 miliona dinara indirektnih podsticaja. Danas uručujemo ugovore za investicije u fizička sredstva za poljoprivredna gazdinstva u ukupnoj visini od 17 700 000 dinara i ugovore ukupno vredne za sufinansiranje kreditne kamate u iznosu od oko 4 miliona dinara.

Iako je sve ovo dobro, nije ni izbliza dovoljno. Želimo da broj vas koji su se danas okupili ovim povodom naredne godine bude udvostruče, sigurni u bolju realizaciju planiranih sredstava koje je grad namenio ne samo pomoći, već prvenstveno razvoju poljoprivrede.

Dozvolite mi na kraju da vam svima poželim srežne Božićne i Novogodišnje praznike, i da svake naredne došekate sa svojim najbližima, srežni i zadovoljni poslom kojim se bavite.

Prisutnima se obratio i predsednik Komisije budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede Slaviša Stojković koji je istakao da je budžetom za poljoprivredu ove godine bilo predviđeno skoro 70 miliona dinara.

Slaviša Stojković
Slaviša Stojković

Goste je pozdravio i član gradskog veća zadužen za poljoprivredu Aleksandar Stojanović koji je ovom prilikom izjavio da je ukupan iznos direktnih investicija iz budžeta za sledeću godinu 55 miliona dinara, a indirektnih još 40 miliona. Odatle se finansira uređenje atarskih puteva, protivgradne zaštite i drugih mera. Izrada programa budžeta agrarnog fonda očekuje se u januaru 2017. godine.

Aleksandar Stojanović
Aleksandar Stojanović

dsc_0189 dsc_0190 dsc_0192 dsc_0195 dsc_0201

 

KOMENTARIŠI