“Elektroprivreda Srbije” nastavila je trend uspešnog poslovanja u 2016. godini i za devet meseci ostvarila profit od 15,3 milijarde dinara.

To je za 21 milijardu dinara više od plana i za 16,6 milijardi dinara bolji rezultat nego u istom periodu prošle godine. Rastu neto dobiti u značajnoj meru su doprineli uštede i poštovanje mera Vlade Srbije i programa reorganizacije čiji su prioriteti racionalnije i uspešnije poslovanje.

Ukupni poslovni rashodi bili su za 13 odsto manji od planiranih i za pet odsto manji nego u prvih devet meseci prošle godine. EPS je uštedeo čak 20 miliona evra smanjenjem troškova nabavke električne energije i ti troškovi manji su za 35 odsto. Trgovanjem na berzama električne energije EPS je zaradio 78,3 miliona evra u prvih 10 meseci ove godine. Prodato je oko tri milijarde kilovat-sati za 91,6 miliona evra, a kupljeno je 326 miliona kilovat-sati za 13,3 miliona evra. Zbog boljih hidroloških uslova i veće proizvodnje protočnih hidroelektrana, kao i manje potrošnje u Srbiji, prodato je dvostruko više električne energije na berzama nego što je bilo planirano.

Zahvaljujući efikasnijem poslovanju manji su i troškovi goriva, za 28 odsto u odnosu na plan, odnosno za 1,5 milijardi dinara. Za čak 44 odsto umanjeni su poslovni rashodi koji se tiču transporta, reprezentacije, komunalnih i ostalih usluga.

Poboljšana je i naplata utrošene električne energije, a stepen naplate dostigao je 96,4 odsto, što je za 1,5 procentnih poena više od planiranih 94,9 odsto.

Dobri su rezultati i u proizvodnji uglja, jer je za 10 meseci na kopovima RB „Kolubara“ i „TE – KO Kostolac“ kopovima proizvedeno 32 miliona tona uglja, što je u okviru plana i za tri odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Elektrane EPS-a pokazuju sve veću efikasnost i za 10 meseci ove godine proizvedeno je nešto više od 30 milijardi kilovat-sati. Ovo je druga po veličini maksimalna proizvodnja u poslednjih 16 godina, a za 10 meseci 2016. godine proizvedeno je za šest  odsto više električne energije od plana, odnosno 1,7 milijardi kilovat-sati više.

Za deset meseci 2016. u odnosu na isti period 2015. zabeležen je manji broj zastoja na termoblokovima, što potvrđuje značaj ulaganja u modernizaciju proizvodnih kapaciteta EPS-a.

Uspešno je završen najveći ovogodišnji remont bloka B2 u TENT B, vredan 75 miliona evra i time je radni vek ovog bloka produžen za još 30 godina, a povećani su i efikasnost i pouzdanost postrojenja.

Ovih dana završena je revitalizacija prvog agregata u hidroelektrani „Zvornik“, a odmah po puštanju u rad sledi modernizacija drugog agregata, kako bi do kraja 2019. godine bila revitalizovana sva četiri agregata u ovoj HE. Napreduju i poslovi sa ruskom firmom „Silovije mašini“ sa kojom EPS revitalizuje agregate u HE „Đerdap 1“.

„Elektroprivreda Srbije“ će nastaviti reforme u poslovanju i organizaciji i očekuje da će 2016. godinu završiti kao jedna od najprofitabilnijih kompanija u Srbiji.

KOMENTARIŠI