Poskupljuje putarina! POGLEDAJTE CENE!

Poskupljuje putarina! POGLEDAJTE CENE!

Ministarka Zorana Mihajlović potvrdila je polovinom novembra da će do kraja godine biti odobreno poskupljenje troškova na naplatnim rampama.

Preduzeće “Putevi Srbije” dobiće do kraja novembra, a najkasnije u decembru, odobrenje Vlade Srbije za poskupljenje putarine za deset odsto.

Za vožnju od POŽAREVCA do BEOGRADA umesto 180 dinara vozači će morati da izdvoje 198 dinara, do Niša umesto 550 dinara, 605, do Jagodine umesto 240, ukupno 264 dinara. Novu cenu možete i smai izračunati, tako što ćete na staru cenu dodati 10%, a celokupan cenovnik možete pogledati OVDE.

tabela preuzeta iz Večernjih Novosti
tabela preuzeta iz Večernjih Novosti

Putovanje od prestonice do hrvatske granice, koštaće 375 umesto 340 dinara, dok će putarina od Beograda do Novog Sada biti 210 dinara.

Ministarka saobraćaja, Zorana Mihajlović za “Novosti” kaže da će putarina poskupeti vrlo brzo, možda čak i do kraja meseca i to za 10 odsto, koliko su “Putevi” tražili.

– Putarina u Srbiji nije poskupela osam godina – ističe Mihajlovićeva. – Mi drugi izvor finansiranja saobraćajnica nemamo. Ulažemo u njihovu gradnju, ali moramo da vodimo računa o održavanju, jer su putevi prvo bezbednost za sve, a onda linija koja spaja ljude.

“Putevi Srbije” su još u januaru poslali zahtev Vladi Srbije sa konkretnim predlogom za korigovanje cena i planom da od 1. februara korišćenje puteva poskupi, ali su tada odbijeni. Kalkulacija je bila da će ove godine inkasirati 19,1 milijardu dinara, a da će povećanje cene tom preduzeću doneti 1,6 milijardi dinara više za održavanje puteva. Pošto putarina nije poskupela u februaru, moraće da naprave novu računicu.

Cene korišćenja auto-puteva nisu menjane od februara 2008. godine, iako ovo preduzeće godinama traži skuplju vožnju auto-putem. U međuvremenu su, kako navode u Ministarstvu saobraćaja, rasle cene materijala, energenata i opreme koji se koriste za održavanje auto-puteva i ostalih saobraćajnica. Ministarka Mihajlović je više puta isticala da Srbija za putnička vozila ima najnižu cenu putarine po pređenom kilometru u odnosu na ostale evropske zemlje koje koriste isti sistem naplate.

KOMENTARIŠI