Pojedini građani više od 24 sata bez struje

Pojedini građani više od 24 sata bez struje

Foto: Pixabay // ilustracija

Zbog jakog nevremena, neki potrošači još nemaju struju. Goran Radovanović, rukovodilac Sektora održavnja u Elektrodistribuciji Srbije navodi za RTS da su ekipe neprekidno na terenu, te da intenzivno rade na sanaciji štete.

“Očekujem da ćemo danas da uspostavimo normalizaciju napajanja nad svim područjima. Velika je teritorija zahvaćena, maltene cela Srbija je bila pogođena, ali smo dosta toga uspeli, i privodimo posao kraju”, navodi Radovanović.

Zbog olujnog vetra bilo je problema i na visokom naponu ispadali su i veliki dalokovodi, ali su u EMS-u su to brzo premostili. Nevreme je najviše štete naneo niskonaponskoj mreži, palo je veliki broj bandera i žica koje i dovode struju do kuća i drugih objekata.

Goran Radovanović, rukovodilac Sektora održavnja u Elektrodistribuciji Srbije navodi za RTS da su ekipe EPS-a neprekidno na terenu, te da intenzivno rade na sanaciji štete.

“Uspeli smo da sve glavne pravce osposobimo i sva veća oštećenja na našoj infrastrukturi da saniramo. Praktično od srede naveče, kad je bila prva udarna oluja, a posle toga smo imali još dve, došlo je do razarajućeg dejstva po našu infrastrukturu, gde su negde u pojedinim područjima stradali bukvalno čitavi vodovi i objekti uništeni. Maltene smo morali ponovno da izgrađujemo te linije”, kaže Radovanović.

Očekuje da će u toku dana doći do normalizacije snabdevanja električnom energijom na distributivnim mrežama.

“Očekujem da ćemo danas da uspostavimo normalizaciju napajanja nad svim područjima. Velika je teritorija zahvaćena, maltene cela Srbija je bila pogođena, ali smo dosta toga uspeli, i privodimo posao kraju”, navodi Radovanović.

Najteža situacija na području Bačke Palanke i Novog Sada

Ukazuje da je najteža situacija na području Bačke Palanke i obodima Novog Sada.

“Trenutno je na obodima Novog Sada najgora situacija, da tako kažem, ali uspećemo danas i to da saniramo i da osposobimo, da vratimo sistem”, kaže Radovanović.

Usled nevremena došlo je do kidanja provodnika, mogu biti opasni po život

Ukazuje da je usled jakog nevremena na mnogim mestima došlo je do kvarova i kidanja provodnika nadzemne elektroenergetske mreže, te da je moguće da provodnici koji se nalaze na zemlji, rastinju ili objektima budu još uvek pod naponom i opasni po život.

Iz tih razloga apeluje na građane da budu oprezni i da ukoliko primete takvu ili drugu sličnu situaciju, bez odlaganja prijave istu ili najbližoj distribuciji ili organima reda.

“Mi smo ovih dana apelovali, a i uvek apelujemo, znači kada se naiđe na popadale provodnike, prvo treba izbegavati, a ni u kom slučaju ih dodirivati, jer uvek postoji mogućnost da su pod naponom. Znači moraju da se čuvaju od toga i odmah da prijave ili najbliže distribuciji ili organima reda, da se to nekako zaštiti, da ne bi došlo do nesreći”, navodi Radovanović.

KOMENTARIŠI