Povodom sezone kupanja, Ministarstvo unutrašnjih poslova organizovaće 5. avgusta, sa početkom u 12 sati, pokaznu vežbu na Srebrnom jezeru sa ciljem da, kao društveno odgovorna institucija koja brine za bezbednost građana i njihovu ličnu i imovinsku sigurnost, skrene pažnju na sve potencijalne opasnosti koje prete da ugroze bezbednost pa i život na rekama i jezerima u Srbiji. Tokom svake letnje sezone prisutan je povećan rizik od utapanja i svake godine sve veći broj stradalih lica, na rekama i jezerima, a posebno maloletnih lica.

Vežba je održana i na najvećem uređenom kupalištu u Srbiji, Adi Ciganliji na Savskom jezeru, a prikazuje se i na drugim lokacijama u Srbiji, na uređenim ili neuređenim kupalištima.

Na Srebrnom jezeru posetioci će biti u prilici da vide organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova koje su spremne i osposobljene za spasavanje na vodi i to: policijske službenike Ronilačke jedinice Žandarmerije, kao i pripadnike PS Veliko Gradište. Oni su spremni da brzo i efikasno reaguju na svaki bezbednosni rizik koji se može desiti na rekama i jezerima i da spasu život osobe kojoj preti opasnost od povređivanja i utopljenja.

Ova taktičko-pokazna vežba je osmišljena da kroz dva scenarija prikaže situacije iz života u kojima može doći do ugrožavanja bezbednosti građana na rekama i jezerima, kao posledicu nesrećnog slučaja, ili nastaju kao posledica neprilagođenog ponašanja, kao i osposobljenost pripadnika različitih organizacionih jedinica Ministarstva da kroz zajednički rad pruže pomoć građanima i ostvare primarni cilj ministarstva unutrašnjih poslova tj. bezbednost građana i njihovu ličnu i imovinsku sigurnost.

KOMENTARIŠI