Pokrenut postupak protiv dobavljača Eplovih proizvoda u Srbiji

Pokrenut postupak protiv dobavljača Eplovih proizvoda u Srbiji

Foto: APPLE

Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) pokrenula je postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti protiv firmi Apcom iz Mađarske i Apcom Distribution iz Beograda, zbog postojanja osnovane sumnje da one određuju cene Epl (Apple) proizvoda u daljoj prodaji u Srbiji.

KZK je saopštila da su te firme povezana privredna društva, te da su izvršene nenajavljeni uviđaji na četiri lokacije.

U saopštenju KZK ističe da je analizirala uslove konkurencije na tržištima mobilnih telefona i tableta, smart satova, slušalica i bežičnih slušalica, smart TV boksova, tastatura i miševa, između ostalog i za proizvode brenda Epl (Apple).

“Uvidom u javno dostupne podatke, konstatovano je da su cene pojedinih proizvoda brenda Apple u Srbiji ujednačene kod posmatranih maloprodavaca proizvoda ovog brenda, i to bez obzira da li maloprodavci imaju određeni status ovlašćenog prodavca Epla ili ne, kao i bez obzira na kanal prodaje, odnosno da li se ista obavlja na klasičan način u maloprodajnim objektima ili putem tzv. onlajn prodaje”, navodi KZK.

U saopštenju se navodi da je uočeno i da su cene proizvoda tog brenda više nego u zemljama u okruženju, zbog čega je Komisija osnovano pretpostavila postojanje povrede konkurencije u vidu određivanja cena u daljoj prodaji, odnosno da društva Apcom Distribution Apcom iz Mađarske određuju cene Eplovih proizvoda u daljoj prodaji.

KZK je pozvala osobe koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama, koje mogu doprineti utvrđivanju činjeničkog stanja u ovom postupku, da im te podatke dostave.

KOMENTARIŠI