Pokrenuta kampanja „Da kliknemo zajedno“

Pokrenuta kampanja „Da kliknemo zajedno“

Foto: Swiss PRO

Program Swiss PRO je uz podršku Vlade Švajcarske pokrenuo kampanju „Da kliknemo zajedno“ kako bi građanima i građankama približio prednos upotrebe elektronskih usluga i otvorenih podataka na lokalnom nivou.

Umesto čekanja u redovima i dodatnih troškova, stanovnici 35 gradova i opšna će pored već postojećih usluga poput eBebe ili eVrća uskoro moći da koriste i druge brojne usluge u nadležnos lokalne samouprave, poput podnošenja zahteva za naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva, naknadu za vantelesnu oplodnju, ili izdavanje informacije o lokaciji. Takođe, bez odlaska na šalter ili telefonskog poziva će moći da prijave komunalni problem, podnesu predstavku komunalnoj, saobraćajnoj ili inspekciji za zaštu životne sredine. 

„U cilju poboljšanja efikasnos rada lokalne uprave, Vlada Švajcarske je širom Srbije podržala lokalne samouprave da unaprede kapacitete za eUpravu i omoguće građanima i građankama da brzo i lako pristupe određenim pravima i uslugama koje su u nadležnos lokalne administracije. Kroz finansijsku i tehničku podršku sprovedene su akvnos usmerene ka uspostavljanju ili unapređenju ePisarnica i eArhiva, postupanja po osnovu eZUP-a, kao i sistema za veće učešće građana kroz eUčešće i eRaspravu”, isče Ana Nedeljković Belja, nacionalna menadžerka programa Swiss PRO. 

Kako bi se građani što bolje upoznali sa dostupnim eUslugama i korisma od otvorenih podataka, u narednih šest meseci biće organizovane jednodnevne promocije na gradskim trgovima u Šumadiji, zapadnoj, istočnoj i južnoj Srbiji, kao i kampanja na društvenim mrežama i ostalim medijima. Takođe, biće organizovano i takmičenje sa ciljem dodatnog podscanja lokalnih samouprava, ali i građana i građanki da povećaju upotrebu dostupnih eUsluga. 

Unapređene eUsluge biće dostupne stanovnicima Aleksandrovca, Babušnice, Bačke Palanke, Bojnika, Bora, Čačka, Ćuprije, Dimitrovgrda, Golupca, Ivanjice, Jagodine, Kosjerića, Kragujevca, Kraljeva, Krupnja, Loznice, Malog Zvornika, Medveđe, Nove Varoši, Novog Pazara, Osečine, Rače, Ražnja, Rekovca, Šapca, Smederevske Palanke, Sokobanje, Surdulice, Svilajnca, Tuna, Vladimirca, Vlasonca, Vrnjačke Banje, Žagubice i Zaječara. 

Pristup otvorenim podacima unapredile su lokalne samouprave Aleksinac, Aranđelovac, Arilje, Bujanovac, Despotovac, Gornji Milanovac, Knjaževac, Kruševac, Kuršumlija, Lajkovac, Lebane, Leskovac, Lučani, Mionica, Negon, Niš, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Požarevac, Priboj, Prokuplje, Raška, Sjenica, Smederevo, Topola, Trstenik, Užice, Valjevo, Velika Plana, Veliko Gradište. 

Kampanja „Da kliknemo zajedno“ realizuje se u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opšna kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenos – Swiss PRO“, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opšna (SKGO).

KOMENTARIŠI