Polaganje male mature, Ružić poručuje da se sprovode sve mere zaštite

Polaganje male mature, Ružić poručuje da se sprovode sve mere zaštite

Foto: Urban City / I.P.

Danas i u naredna dva dana osmaci polažu malu maturu, koja počinje testom iz srpskog jezika i književnosti, tj. maternjeg jezika. Ministar prosvete Branko Ružić kaže za RTS da je sve spremno za polaganje male mature i da se sprovode sve mere zaštite.

Ministar Branko Ružić rekao je da je locirano 18 punktova sa izazovnim situacijama, ali da je sve spremno za polaganje mature. Prema njegovim rečima, test se polaže u 1247 škola. Dodao je da se epidemiološke mere poštuju, i da se gde god je više o 50 učenika test održava u fiskulturnim salama.

“Svi testovu su dovezeni juče do 31 punkta, a onda distribuirani u školama. Sve mere zaštite se sprovode”, naveo je Ružić za RTS.

Poručio je deci da nemaju tremu i da je sada prilika da pokažu znanje.

Kada je reč o zamerkama sindikata da su rezultati na testovima lošiji, Ružić kaže da takvih analiza nije bilo, a da je napraljen presek stanja nakon probnog testa, i da je pokazano da nema odudaranja, u odnosu na regularnu godinu pre pandemije. Navodi da se situacija prati i da ove godine ima veći broj zatvorenih pitanja.

Govoreći o čuvanju testova, Ružić kaže da je najveća odgovornost na direktorima, ali i na nastavnicima.

“U obrazovnom sistemu sede predani ljudi, koji grade ličnosti dece”, kaže Ružić i poručuje da će oni koji pomisle da zloupotrebe testove biti najstrožije kažnjeni.

Ministar je rekao da će se po završetku procesa imati podatke gde je najveća zainteresovanost.

Oko 68.280 budućih srednjoškolaca planira da izađe na ovogodišnji završni ispit, a zbog epidemiološke situacije, u učionici je dozvoljeno prisustvo do 12 učenika, uz dva dežurna nastavnika.

Za one škole u čijim odeljenjima je do 50 učenika 8. razreda, biće omogućeno polaganje u velikim prostorijama, poput fiskulturnih sala.

Nakon testa iz maternjeg jezika, u četvrtak sledi test iz matematike a u petak kombinovani.

Pred budućim srednjoškolcima biće test od 20 pitanja podeljena na tri nivoa – osnovni srednji i napredni, a pitanja će biti otvorenog i zatvorenog tipa. Za njihovo rešavanja imaće 120 minuta.

Otvorena pitanja su kada učenici dopisuju odgovore, a zatvorena kad već imaju ponuđen odgovor.

Ministar prosvete Branko Ružić ranije je najavio da će ovogodišnja mala matura imati više pitanja zatvorenog tipa.

U nedelju, 27. juna, učenici će moći da vide preliminarne rezultate na sajtu Moja srednja škola i istog dana moći će da podnesu elektronsku žalbu, prigovor prvostepenoj komisiji na određeni zadatak.

Nakon toga u utorak, 29. juna, zaseda drugostepena komisija, a u petak će biti objavljeni konačni rezultati. U subotu i nedelju kreće popunjavanje liste želja.

KOMENTARIŠI