Foto: Urban City // B.P.

Povodom poziva za Javnu raspravu o nacrtu Zaključka o usvajanju Lokalnog akcionog plana zapošljavanja Grada Požarevca za 2021. godinu, Gradski odbor Stranke slobode i pravde Požarevac na isti javno upućuje primedbe, navodi se u saopštenju za medije koje prenosimo u celosti.

– Nedopustivo su mala sredstava u iznosu od 10.000.000 dinara, predviđena za unapređenje zapošljavanja i smanjenje nezaposlenosti kao jednog od gorućih problema u našem gradu, obzirom da ovaj režim taj iznos svake godine troši samo na novogodišnju rasvetu u Požarevcu;

– Plan predviđa samo 47 radno angažovanih lica i to na određeno vreme, kroz Program javnih radova i Program stručne prakse, što je nedovoljno u odnosu na broj nezaposlenih lica u našem gradu;

– Program ne predviđa podršku samozapošljavanju i podršku privatnom sektoru za povećanje broja zaposlenih;

– Program uopšte ne rešava pitanje zapošljavanja mladih.

SNS vlast poslednjih 10 godina pitanje zapošljavanja tretira kao unutarpartijsko pitanje. Do posla se može doći samo na osnovu članske karte SNS-a i to uglavnom po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, kako bi zaposlene ucenjivali i držali u egzistencijalnoj neizvesnosti, navodi se u saopštenju.

-Problem zapošljavanja se ne rešava ovakvim dokumentima koji ne služe ničemu, osim kao pokriće za nezakonito stranačko zapošljavanje, a što proizilazi iz nacrta ovog plana.
Planom za dan posle odlaska ovog režima, SSP predviđa višestruko veća ulaganja u podsticaje, subvencije i programe zapošljavanja i samozapošljavanja naročito u oblastima informacionih tehnologija, ekologije, proizvodnje organske hrane, dok će se zapošljavanje u javnom sektoru odvijati u skladu sa Zakonom definisanim uslovima, uz transparentnost svakog koraka u postupku, dodaje se.

-Ovakva rešenja su način da se spreči odumiranje grada. Odlazak naših sugrađana možemo zaustaviti samo ukoliko im omogućimo da ovde rešavaju svoje egzistencijalno pitanje u skladu sa svojim obrazovanjem i sposobnostima, a ne po osnovu pripadnosti vladajućoj stranci, zaključuje se u saopštenju Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Požarevac.

KOMENTARIŠI