Foto: Mališa Antonijević / Facebook

Danas, 11. novembra predstavnici opštine Malo Crniće na čelu sa predsednikom Mališom Antonijevićem položili su venac kraj spomen obeležja Vranjevac.

“Sećanje na 11. novembar kada je potpisano primirje u 11 sati u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u šumi Kompijen u Francuskoj. Versajskim mirom 28. juna 1919. godine, Prvi svetski rat je i zvanično okončan, napisao je na svom profilu na Facebook-u Mališa Antonijević.
Spomenik Vranjevac posvećen je svim palim borcima sa teritorije Braničevskog okruga u oslobodilačkim ratovima između 1912-1918. godine.

Foto: Urban City / A.K.
Poseban kuriozitet spomenika predstavlja desetogodišnji istraživački rad u cilju prikupljanja i štampanja četvorotomne knjige sa 23.560 imena poginulih sa teritorije Braničevskog okruga, koja je sazidana u zidine spomenika Vranjevac. Knjiga se čuva i u svim najznačajnijim kulturnim institucijama Srbije.

Foto: Urban City
U znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, u Srbiji i svetu obeležava se Dan primirja.
Dan primirja u Prvom svetskom ratu se kao državni praznik u Srbiji proslavlja od 2012. godine.

KOMENTARIŠI