Uoči Dana oslobođenja Požarevca, isti praznik obeležen je i u selu Ćirikovac.

Ispred Grada Požarevca, venac na spomenik palim borcima u Prvom i Drugom svetskom ratu su položili zamenik gradonačelnika Slaviša Aleksić i zamenica predsednika Skupštine Nataša Krstić. Venac su položili i predstavnici mesne zajednice Ćirikovac.

Ove godine nije bilo prigodnog kulturno-umetničkog programa usled epidemiološke situacije sa koronavirusom. Prisutnoj deci iz osnovne škole u ovom mestu, predstavnici Grada Požarevca uručili su paketiće.

Zanimljivo je da je po predanju ovo selo starije „za 12 godina“ od Požarevca, a i u istorijskim spomenicima pre se pominje, 1459. godine, od Požarevca. Ćirikovac je oduvek bio na ovom mestu. Godine 1459. je u ovaj kraj sa vojskom došao veliki vezir Mahmud paša i osvojio pored tvrđave Resave (današnje Manasije) i „Curicovacz, Druno u Braniczovacz“. Prvi se naziv odnosi na Ćirikovac, drugi na obližnje selo Drmno, koje se onda zvalo Drvno, a treći grad Braničevo. Haner je ovo napisao prema savremenim beleškama, te otuda možemo reći da je Ćirikovac postojao 1459. godine.

Na austrijskoj karti (1717.-1739. g) zapisan je na istom mestu gde je i sada kao Tziskow, a u spisku od 1738. godine već je bio zapisan kao Sirikovaz.

U izveštaju M. Radkovića 1733. godine navodi se Ćirikovac sa 33 srpske kuće.

Prema popisu iz 2011. godine, Ćirikovac ima 1278 meštana.

1 KOMENTAR

  1. Ćirikovac je ipak najpoznatiji po razbojnicima.70-tih godina je grupa ljudi terorisala celo selo. Čak su i zakopali ukradeni traktor.

KOMENTARIŠI