Polaganjem venaca na spomen obeležje palim borcima u Prvom i Drugom svetskom ratu u selu Kostolac obeležen je dan oslobođenja ove opštine.

Vence su položili predstavnici Grada Požarevca, Gradske opštine Kostolac, vojske, policije, Termoelektrana i kopova Kostolac i Mesne zajednice Kostolac.

Prisutne je pozdravio predsednik Gradske opštine Kostolac Serdžo Krstanoski, a zatim se obratio gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović koji je istakao:

„Danas, kada svi zajedno obeležavamo Dan oslobođenja Starog Kostolca i Gradske opštine Kostolac, sećamo se svih naših predaka koji su dali svoje živote za mir i slobodu koju i danas uživamo. Hroničari su zapisali da su ovde bile naročito teške borbe jer je kao rudarsko mesto Kostolac bilo jako uporište nemačkog okupatora. Međutim, rešenost boraca protiv fašizma i sloboda koja se dugo čekala probudila je u njima snagu koju može dobiti samo onaj koji se bori za pravdu i svoj kućni prag. Pomoć našim borcima dala je i Sovjetska armija koja je pod komandom maršala Tolbuhina bila neaustavljiva sila koje je nastavila svoj pohod kroz okupirane teritorije.“

KOMENTARIŠI