Polaganjem venaca na spomenik junacima 9. Pešadijskog puka prvog poziva Dunavske divizije u podunavskom selu Ram, u sredu, 07. oktobra, odana je počast stradalim vojnicima tokom odbrane Stiga u Prvom svetskom ratu.

Srpski vojnici poginuli su na ovom mestu, u ogorčenoj borbi za svaki pedalj zemlje, 07. oktobra 1915. godine, hrabro braneći Stig i Mlavu pri napadu brojno i tehnički nadmoćnije austrougarske i nemačke armije, predvođene maršalom Makenzenom.

“Bili smo ostavljeni sami sebi, a neprijatelj je bio silniji nego ikada. Nadmoćnost Makenzenovih Nemaca, i brojna i tehnička, bila je tolika da je njihova pobeda bila sigurna, naš poraz neminovan. To se jasno osećalo još dok su bili na levoj obali Dunava. Pa ipak se nije zadrhtalo, ipak se borilo za svaku stopu, do poslednjeg čoveka…“ zabeležio je Vlastimir S. Petković. u svojoj knjizi “Od Rama do Krfa: do poslednjeg čoveka“.

Vence su položile delegacije opštine Veliko Gradište, Vojske Srbije, Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova do 1918. godine i Udruženja građana “Ramska tvrđava“.

KOMENTARIŠI