Najnovijim analizama koje Republički geodetski zavod redovno sprovodi, utvrđeno je da je jedan broj javnih beležnika zbog neprofesionalnog postupanja oštetio više od 50.000 građana kojima je obustavljen zahtev za upis u katastar.

Zbog neurednosti dostavljenih zahteva i nezakonitosti u obradi predmenta od strane jednog broja javnih beležnika, RGZ je u prethdnom periodu morao da obustavi čak 23.924 zahteva koji su katastru upućeni iz notarskih kancelarija.

Podsećamo da je javnim beležnicima na osnovu Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova omogućeno da jednim klikom, elektronskim putem, dostavljaju zahteve građana službama za katastar nepokretnosti. Ali da ti zahtevi moraju biti podneti u skladu sa zakonom, što veliki broj javnih beležnika ispravno radi. Pojedine notarske kancelarije ostvaruju izvrsne rezultate i nemaju čak ni jedan odbačeni zahtev.

Na žalost, tu dobru sliku savesnih kolega, kvare oni javni beležnici kod kojih procenat odbačenih predmeta ide i preko 10%, a u nekim slučajevima čak i do 17%.

Zbog utvrđenih nepravilnosti u radu pojedinih javnih beležnika Republički geodetski zavod je primoran da uputi apel građanima da provere kvalitet rada javnih beležnika koji su nadležni za njihovu teritoriju i izaberu one notarske kancelarije koje ostvaruju bolje rezultate. Proveru rada javnih beležnika građani mogu izvršiti na sajtu RGZ (www.rgz.gov.rs).

Ukoliko imaju obustavljen zahtev za upis u katastar, građani treba da upute pritužbu Javnobeležničkoj komori na nesavestan rad javnog beležnika.

Kako bi se poboljšao kvalitet rada notarskih kancelarija Republički geodetski zavod već je uputio primedbe Ministarstvu pravde i Javnobeležničkoj komori, koja je, podsećamo, u obavezi da pokreće postupke protiv onih javnih beležnika koji rade suprotno zakonima i propisima.

KOMENTARIŠI