Foto: Urban City / B.P. ilustracija

Setva poljoprivrednih kultura – kukuruza, suncokreta i soje ove godine je u Srbiji skuplja za oko 45 odsto nego lane, a odvija se u neadekvatnim uslovima jer u pojedinim krajevima nema dovoljno vlage, dok se u drugim, zbog obilnih kiša, formirala kora na površini, pa usevi ne mogu da niknu, upozorili su danas poljoprivrednici u izjavi za Betu.

Poljoprivrednik iz okoline Požarevca Nedeljko Savić rekao je da obrađuje oko 120 hektara zemlje od čega je 50 namenjeno za suncokret, kukuruz i soju, a 70 hektara je jesenas zasejano pšenicom koja „vapi“ za vlagom.

„Za setvu suncokreta, soje i kukuruza u našem kraju ima vlage, ali pšenici nedostaje kiša, ona ‘živi’, ali otežano i zbog toga će se prinosi, svakim danom bez padavina, smanjivati“, rekao je Savić.

Dodao je da je setva ove godine skuplja za oko 45 odsto jer su sredstva za zaštitu, gorivo i seme skuplji oko 20 odsto, a mineralno đubrivo za 300 odsto.

Prema rečima poljoprivrednika iz Malog Crnića kod Požarevca Draška Živkovića vremenski uslovi ne idu na ruku proizvođačima jer je vreme hladno, zemljište nema odgovarajuću vlagu, a pšenica je u lošem stanju jer nema vlage i sunca i slabo raste, što će se odraziti na prinos.

“Troškovi setve su značajno porasli, nadamo se da će poskupeti i proizvodi. Čuo sam da se suncokret u Rumuniji terminski ugovara po ceni od 120 dinara za kilogram. U Srbiji je prošle godine kilogram suncokreta koštao 60 dinara, ove godine bi trebalo da poskupi, bar minimalno na 80-90 dinara kako bi pokrili ove povećane troškove i nešto zaradili”, rekao je Živković.

KOMENTARIŠI