Ukupna procenjena vrednost hale je 126 miliona dinara, a sredstva za prvu fazu obezbedili su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i opština Veliko Gradište.

Pored brojnih postojećih sportskih objekata, u sklopu turističko-rekreativnog kompleksa, biće izgrađena moderna, višenamenska sportska hala, površine 1.700 m2, kapaciteta oko 200 mesta, u kojoj će se igrati košarka, odbojka, rukomet i tenis. Hala će moći da zadovolji i standarde reprezentacije pa je Veliko Gradište na sigurnom putu da, pored košarkaškog, postane i odbojkaški centar Srbije i regiona. Ujedno, ovakav objekat zatvorenog tipa doprineće i produžetku turističke sezone budući da treninzi više neće zavisiti od vremenskih prilika.

“Za dve i po godine Ministarstvo i Vlada Srbije uložili su ovde 126 miliona dinara, u košarkaške terene, ponton za pristan, i u ovu halu, i tu nećemo stati jer je ovo potencijal značajan za čitav srpski turizam. Imamo vrlo jasan program koji ćemo realizovati“, najavio je potpredsednik Vlade, Rasim Ljajić.

On je istakao da su Dunav, Srebrno jezero, blizina Beograda, Temišvara i drugih većih gradova nešto što moramo da iskoristimo kako bismo svake godine imali uvećan promet kao i da nema manjeg mesta i većeg broja sportskih objekata i boljih uslova za razvoj turizma.

“Želimo da ovo postane ozbiljan turistički centar Srbije, da ovo bude mesto gde će sportisti, ne samo iz zemlje već i čitave Evrope dolaziti i pripremati se. Ovo će biti centar đačkog i omladinskog turizma i sporta.“, rekao je potpredsednik Vlade, dodavši da će opština u tome imati punu podršku Vlade, Ministarstva sporta, Ministarstva turizma i svih institucija u Republici Srbiji.

Potpredsednik Ljajić je napomenuo i da je neophodno da opština, kroz formiranje regionalne turističke organizacije, udruži svoje turističke kapacitete sa okolnim opštinama, pre svega sa Požarevcem, Golupcem i Kladovom,  kako bi ovaj region postao jedan od motora razvoja u Srbiji.

“Srebrno jezero može da se podiči možda i najboljim košarkaškim terenima, opremljenim za profesionalne i rekreativne sportiste, ali i za sprovođenje naših kampova i za dovođenje sportista iz drugih zemalja.“, rekao je ministar Udovičić, istakavši da naši sportisti treba da ostaju u svojoj zemlji, da ne odlaze u inostranstvo na pripreme i da danas možemo da konkurišemo, kao sa sportskim rezultatima, i u sportskoj infrastrukturi te da sportistima iz inostranstva ponudimo da na pripreme dolaze u Srbiju.

Ministar Udovičić je najavio i proširenje kapaciteta Nacionalnog veslačkog centra na Srebrnom jezeru kao i da je, pored sportskog, potrebno potencirati i omladinski turizam.

“Mi smo u Velikom Gradištu privilegovani Dunavom, Pekom i Srebrnim jezerom, biserom turizma. Pre deset godina su se ovde pojavili investitori, Silver Lejk, i počeo je preporod ovog kraja. Akcenat smo stavili na razvoj sportskog turizma jer ovo je grad sporta, niti manje sredine niti više sportista.“, rekao je predsednik opštine, Dragan Milić.

On je podsetio da je dolaskom Veslačkog centra i velike pomoći Ministarstva omladine i sporta, dolaskom međunarodnog šahovskog turnira, a pogotovo dolaskom Miloša Teodosića i izgradnjom TEO4 kampa, opština znatno doprinela razvoju turizma te da je ove godine, od sportskih dešavanja,  realizovano preko 25 hiljada pansion dana dok preko 400 ljudi sada radi i živi od turizma.

“Pre dva dana postavili smo tartan podloge na košarkaške terene, sada ih je ukupno četiri. Danas započinjemo radove za multifunkcionalnu sportsku halu. Za dva dana dolazi ekipa na pregovore za izgradnju odbojkaškog centra, a počeli smo i razgovore sa Fudbalskim klubom “Selta“ iz Viga da ovde naprave kamp i školu fudbala.“, najavio je predsednik Milić, zahvalivši Vladi Srbije, potpredsedniku Ljajiću i ministru Udovičiću na pruženoj pomoći.

Ovom prilikom, potpredsednik Vlade, ministar omladine i sporta i predsednik opštine Veliko Gradište obišli su Košarkaški kamp i Nacionalni veslački centar na Srebrnom jezeru.

Sport je proslavio Veliko Gradište, stvorivši asove kao što su Miodrag Mitić, Vladimir Trifunović, Slavica Đukić, Boba Kovač, Radomir Veličković i mnogi drugi. Malu, besplatnu, školu odbojke na pesku na Srebrnom jezeru vodio je legendarni srpski odbojkaš, Vanja Grbić, a sada je uz nas i proslavljeni reprezentativac i olimpijac, Miloš Teodosić. U prve dve sezone, u njegovom kampu TEO4, uz vrhunske trenere, treniralo je oko 1.400 dece iz raznih zemalja.

KOMENTARIŠI