PODELI

Akademci sa tehničkih i drugih fakulteta, u okviru studentskog programa „North star“, posetili su najznačajnije lokacije na Balkanu na kojima se realizuju projekti srpsko-kineske privredne saradnje. Realizacija velikih projekata, od kojih je jedan od najznačajnijih izgradnja novog bloka B3, bio je povod da delegacija iz Kine poseti Termoelektranu „Kostolac B“.

Goste je pozdravio Dragan Josipović, direktor Termoelektrane „Kostolac B“, koji je ovom prilikom predstavio termopostrojenje. Studentima i njihovim profesorima je nakon toga o realizaciji projekata u Kostolcu govorio inženjer kineske kompanije CMEC, Huang Džengrong (Huang Zhengrong). On je podsetio da su dosad revitalizovani blokovi B1 i B2 i da je izgrađeno novo postrojenje za odsumporavanje dimnih poslova, dok je u toku realizacija projekata izgradnje pristaništa i železničke pruge. Džengrong je istakao i značaj druge faze projekta u TE „Kostolac B“, kojom se predviđa izgradnja bloka B3 od 350 megavata i proširenje proizvodnih kapaciteta Površinskog kopa „Drmno“.

Studenti iz Hongkonga obišli su i termokomandu u TE „Kostolac B“, postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova, kao i prostor na kome će biti izgrađen blok B3.

KOMENTARIŠI