Sedam gradova i opština u Srbiji biće uključeno u projekat “Inicijativa za inkluziju” vredan 1,8 miliona evra pokrenut sa ciljem da se pomogne povratnicima iz inostranstva da što lakše dođu do zaposlenja, najavljeno je danas u Palati Srbija prilikom potpisivanja Memoranduma o sprovođenju projekta koji finansira Vlada Nemačke.

Sporazum su potpisali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović, ambasador Nemačke Aksel Ditman i predstavnik Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Hajnc Diter Harbes.

Projektom “Inicijativa za inkluziju”, kako je rečeno, biće obuhvaćeni Mladenovac, Požarevac, Novi Pazar, Sokobanja, Bečej, Arilje i Kučevo.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević zahvalio je nemačkoj Vladi na podršci u inkluziji povratnika kojih je, kako je rekao, prošle godine bilo oko 1800 građana, a među njima je bilo oko 1.400 Roma.

”Želimo da pomognemo svim njima i mislim da ćemo na ovaj način biti efikasniji kao država i da će povratnici imati ravnopravniji položaj u društvu”, istakao je Đorđević.

Ambasador Nemačke Aksel Ditman rekao je da je Nemačka blisko sarađuje sa Srbijom u oblasti održivog razvoja i unapređenja zapošljavanja.

”Želimo da olakšamo povratnicima integraciju u tržište rada i da iznađemo rešenja u skladu sa njihovim potrebama koja ćemo ostvariti tokom sledeće godine. Uspeli smo da uključimo i Stalnu konferenciju gradova i opština i nadam se da će ovaj model biti uzor i drugim gradovima i opštinama”, naveo je Ditman.

Projekat ”Inicijativa za inkluziju” osmišljen je kako bi se u lokalnim samoupravama omogućilo zapošljavanje povratnika, tražilaca azila, potencijalnih tražilaca azila, Roma i pripadnika drugih marginalizovanih društvenih grupa.

KOMENTARIŠI