Pomoćnica ministra u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Aleksandra Čamagić, izjavila je tokom radne posete Kučevu u ponedeljak da uprkos lošem demografskom trendu, raduje činjenica da lokalne vlasti prate način rešavanja ovog problema koji sprovodi Vlada Srbije.

U ovako malim opštinama kao što je Kučevo, u kojima je odlazak na rad u veće gradove i u inostranstvo, prisutan decenijama, mladi se mogu zadržati jedino podizanjem kvaliteta života, zaključila je Čamagić.

Ona je podsetila da je direktna podrška porodici s decom na republičkom novou  od 1. januara zanatno povećana sa 100.000 na 300.000 dinara za prvo dete, uz jednokratnu pomoć od 100.000 dinara za drugo i uz izdvajanja koja ostaju na snazi za treće i četvrto dete u porodici.

Ta sredstva, nisu zanemariva ni na lokalnom nivou, rekla je Čamagić, dodajući da od najvećeg lokalnog problema s kojim se suočava svaka opština, zavisi i to gde će biti usmeraena izdvajanja za povećanje kvaliteta života mladih u manjim mestima.

Na sastaku sa predsednikom opštine Kučevo Ivanom Rajičićem, posebno je istaknut projekat zapošljavnja mladih koji se ovde sprovodi uz podršku Vlade Republike Srbije. Na osnovu tog projekta, ova opština će u naredne dve godine izdvojiti 40 miliona dinara za subvencionisanje samozapošljavanja mladih, što kroz dodelu bespovratnih sredstava, što kroz pojednostavljenu proceduru kupovine ili davanja u zakup zemljišta i lokala u vlasništvu opštine.

Rajičić je naveo da Kučevo iz lokalnog budžeta za rođenje prvog i drugog  deteta u porodici izdvaja 25.000 dinara, a za treće i svako naredno, 40.000 dinara. Godišnje subvencije opštine za predškolsko brazovanje su 58 miliona dinara, a za školsko 64 miliona.

Pored toga što je za decu iz materijalno ugroženih porodica vrtić besplatan, ovaj izdatak subvencionisan je za sve roditelje u različitom procentu, kao i prevoz svih đaka na teritoriji Kučeva, s tim što, kako je naglasio Rajičić,  opštinsku stipendiju  prima ukupno 77 đaka i studenata.

-Pokušavamo da kroz kroz uslov da po završetku školovanja prvi posao dobiju na teritoriji svoje opštine, studente navedemo na razmišljanje o povratku u mesto u kom su rođeni, jer ranijih godina mladi nisu ni razmišljali o povratku – rekao je predsednik opštine Kučevo.

On je dodao da se i sam, po završetku srednje škole i studija u Beogradu, odlučio za povratak, smatrajući da u Kučevu može kvalitetno da živi.

KOMENTARIŠI