Foto: Pixabay // ilustracija

Epidemiolog Zoran Radovanović očekuje da je u toku poslednji veliki talas koronavirusa i od marta veruje da ćemo živeti normalniji život.

„Moguće je još, ako bi došlo do radikalnih mutacija, ali ne verujem. Imaćemo nove sojeve, ali neće biti dramatičnih promena, tako da će posle marta početi da se živi normalnije”, rekao je Radovanović za novi broj Nedeljnika, prenosi Beta.

Prema njegovim rečima, iduće sezone biće dostupne i nove vakcine, druga generacija vakcine koja će drugačije biti koncipirana, tako da nije specifično vezana za jedan soj, jer su dosadašnje vakcine pravljene prema originalnom, prvobitnom soju.

„Sve zavisi od nas. Ovde je problem što je za razliku od nekih bolesti koje ostavljaju trajni imunitet, ovde imunitet relativno slab i meri se posle preležane bolesti mesecima… Najbolje je ako se čovek i zaštiti vakcinom i preleži bolest”, rekao je Radovanović.

Kako je dodao, kao i za grip, pošto imunitet nije trajan, postojaće potreba da se ljudi povremeno vakcinišu, moguće je na nekoliko godina.

„Niko neće biti teran da se vakciniše i to antivakcinaši zloupotrebljavaju, neće biti prinude, niko neće decu, pa čak ni odrasle primoratavi na to”, dodao je epidemiolog.

KOMENTARIŠI