Od 22. jula građani besplatnim pozivom na broj 19833 mogu ponovo da dobiju besplatnu psihoterapijsku pomoć za strahove koje osećaju zbog pandemije kovid-19.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić u izjavi za TV Pink naglasila je da se besplatna podrška pruža u saradnji sa Savezom društava psihoterapeuta Srbije od 15 do 21 sat.

Ovakva podrška bila je pružana od 16. aprila do kraja juna, a rad linije na kojoj psihoterapeuti kroz razgovor pružaju podršku građanima koji osećaju neizvesnost i imaju strahove zbog pandemije obnovljen je 22. jula.

U prvom periodu rada obaveljeno je preko 6.000 sati razgovora, a javljali su se građani koji su bili u kontaktu sa obolelima pa su se plašili da ne prenesu kovid u kuću, imali strah od smrti ili bolesti, obraćao se i veliki broj starijih sugrađana koji su se osećali usamljeno.

Matić je rekla da se i u tom periodu digitalno nasilje povećavalo, a deca su se žalila i na porodične probleme u izmenjenim kućim uslovima.

KOMENTARIŠI