Ponovo uhapšena Požarevljanka Dijana Hrkalović

Ponovo uhapšena Požarevljanka Dijana Hrkalović

FOTO: B.P. // ILUSTRACIJA

Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka uhapšena je sinoć, potvrđeno je medijima.

Usvojena je žalba tužilaštva, pa je Viši sud odredio danas pritvor zbog opasnosti od bekstva i uticaja na saučesnike nakon čega je Hrkalović ponovo uhapšena, rečeno je Tanjugu u tužilaštvu.

Ona je naručila hranu u jednom objektu u ulici Vojvode Stepe i dok je čekala porudžbinu, policijska vozila su stigla i uhapsila je.

Građani koji su se našli u blizini, zviždali su i uzvikivali razne parole.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je ovu vest rekavši da je samo bitno kakva kazna će biti.

“Sad od vas čujem, verovatno je tužilac to tražio. Nije važno da li je ona u pritvoru ili nije. Ne znam koliko je smislen pritvor posle svega. Nije pitanje pritvora, već suđenje i kakvu ćeš kaznu da dobiješ. Pritvor se određuje kada postoji mogućnost uticaja na svedoke ili bekstva”, rekao je Vučić.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je ranije danas rešenje Specijalnog suda kojim je 10. decembra ukinut pritvor bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović i naložio da se ponovo razmotri predlog tužioca za određivanje pritvora zbog opasnosti od bekstva.

“Osnovano se izjavljenom žalbom Tužilaštva za organizovani kriminal ukazuje da je prvostepeni sud pogrešno zaključio da okolnosti koje je naveo tužilac u predlogu nemaju značaj za produženje pritvora, po zakonskom osnovu koji se odnosi na opasnost od bekstva”, rekla je za Tanjug portparol suda Mirjana Piljić.

Prema stavu apelacije, veće prvostepenog suda nije cenilo okolnosti, kako ukazuju, na opasnost od bekstva Hrkalović u trenutku kada je prema njoj podnet optužni predlog sudu, nego je samo pojedine okolnosti za pritvor cenio isključivo u vremenu kada protiv nje nije bilo krivičnog postupoka.

“Kao što se osnovano žalbom tužioca dalje ukazuje, prvostepeni sud samo taksativno navodi okolnosti, ali ih ne ceni izolovano i bez dovođenja u vezu sa svim ostalim okolostima”, navela je Piljić.

U odluci Apelacionog suda ukazano je da su zbog toga odlučne činjenice u prvostepenom rešenju pogrešno i nepotpuno utvrđene, te da se ne može se prihvatiti zaključak prvostepenog suda da nema razloga za produženje pritvora zbog opasnosti od bekstva.

Odluku o ukidanju pritvora je donelo krivično vanpretresno veće Specijalnog suda 10. decembra nakon što je ranije tog dana tužilaštvo podnelo optužni predlog protiv nje zbog krivičnog dela trgovina uticajem u produženom trajanju i predložilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Hrkalović je nešto manje od dva meseca bila u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu, od hapšenja 15. decembra.

Tužilaštvo je tog dana tražilo od suda da joj produži pritvor po dva nova osnova – zbog postojanja opasnosti od bekstva i uticaja na saučesnike, ali sud nije usvojio.

Oglasio se i MUP

I Ministarstvo unutrašnjih poslova poslalo je saopštenje za javnost povodom hapšenja bivše sekretarke Dijane Hrkalović. Saopštenje prenosimo u celosti:

“Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, uhapsili su večeras D. H. i sproveli je u pritvorsku jedinicu Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu.

Apelacioni sud u Beogradu je danas, postupajući po žalbi Tužilaštva za organizovani kriminal, ukinuo rešenje Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu o ukidanju pritvora D. H. i vratio predmet na ponovno odlučivanje.

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu donelo je rešenje o određivanju pritvora, nakon čega su pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili D.H. i sproveli je u pritvorsku jedinicu”, navodi se u saopštenju.

KOMENTARIŠI