Pooštravanje mera: Sazvana hitna sednica Kriznog štaba Srbije

Pooštravanje mera: Sazvana hitna sednica Kriznog štaba Srbije

Foto: Pixabay // ilustracija

U četvrtak će biti održana hitna sednica Kriznog štaba zbog situacije sa koronavirusom u Srbiji. Sednica je zakazana u devet časova.

Trebalo je da redovna sednica štaba bude održana u petak, ali je donesena odluka da se održi hitna sednica u četvrtak, navodi “Blic”.

Vest je potvrdio i epidemiolog Predrag Kon, a teme sastanka, kako se pretpostaavlja, vezane su za povećanje broja novoobolelih od kovida 19 u Srbiji.

Kako je naveo naš epidemiolog, zabrana kretanja je poslednja opcija, koju će, nadaju se, izbeći, ali kaže da sa ubrzanjem virusa to nije i nemoguća opcija.

Podsetimo, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je sinoć da je do 20 časova u Srbiji već broj novozaraženih prešao 400. Takođe, svuda oko Srbije stanje je alarmantno jer svi naši susedi prijavljuju ogromne brojeve novozaraženih, kojih u Hrvatskoj i Sloveniji ima i iznatno iznad 1.000 dnevno.

Realno postoji opasnost od prelivanja takve situacije i u našu zemlju, zbog čega nije isključeno uvođenje obaveznog PCR testiranja ili serološkog testa pri ulasku u Srbiju.

“Ja bih to tražio i za sve naše državljane. Ljudi iz Vranja, Bujanovca, Preševa svakodnevno prelaze u Makedoniju da kupuju gorivo, švercuju, trguju… A Makedonija gori. Da su bili samo u našoj zemlji, ne bi imali kontakt sa zaraženima i ne bi širili zarazu. I Hrvatska ima ogromno povećanje, Bugarska ima strahovito povećanje, Crnogorci su stalno na visokom trećem mestu. Zato sam za to da niko bez negativnog PCR ili serološkog testa ne ulazi u Srbiju”, rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović za “Kurir”.

KOMENTARIŠI