Pored penzija, ima mesta i za rast plata, evo za koliko

Pored penzija, ima mesta i za rast plata, evo za koliko

Pored penzija, postoji i budžetski prostor za povećanje plata, otprilike oko šest posto u ukupnoj masi zarada, kaže član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov

Pored penzija, postoji i budžetski prostor za povećanje plata, otprilike oko šest posto u ukupnoj masi zarada, kaže član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

Kako je rekao, važno je da se ne ide na linearno povećanje svima.

On smatra da bi na osnovu analiza veće povećanje trebalo dati ključnim nedovoljno plaćenim sektorima, poput lekara i medicinskih sestara, i napominje da je do sada malo urađeno na pravičnoj raspodeli zarada u javnom sektoru.

Ističući da se može reći da su državne finansije trenutno dovedene u red, Altiparmakov je za današnji Blic rekao da jedna od posledica stabilizacije državnih finansija jeste i ukidanje privremenih mera štednje i da su se stvorili uslovi za ukidanje privremenog Zakona o smanjivanju penzija.

Pred predstojeći dolazak delegacije MMF u Beograd, Altiparmakov kaže da je veoma pozitivno i važno što se Vlada odlučila da nastavi saradnju sa tom finanijskom institucijom.

“Pored očuvanja dobrih ekonomskih i fiskalnih rezultata, novi trogodišnji aranžman sa MMF bi takođe trebalo da se bavi i reformom javnih preduzeća, koja je u dobroj meri bila skrajnuta u prethodnom aranžmanu, rekao je Altiparmakov.

Prema njegovim rečima, sređivanje državnih finansija bio je preduslov za održiv rast životnog standarda u Srbiji i da je taj preduslov bio neophodan, ali da nije i dovoljan za dugoročni rast životnog standarda. Sadašnji izazovi, smatra on, tiču se izgradnje jakih i efikasnih institucija, efikasnog sudstva, modernizacije poreske politike, pravne sigurnosti, reformi zdravstva i školstva…

KOMENTARIŠI