Porodici iz Golupca vraća se kuća koju su izgubili zbog zelenaškog duga

Porodici iz Golupca vraća se kuća koju su izgubili zbog zelenaškog duga

Foto: Pixabay // ilustracija

Posle devet godina vođenja sudskog postupka, Apelacioni sud u Kragujevcu pre mesec dana potvrdio je presudu Osnovnog suda u Požarevcu, kojom se porodici iz Golupca vraća kuća koju su izgubili zbog zelenaškog duga. Svi ugovori koji su postojali između zelenaša i vlasnika kuće proglašeni su ništavnim, a porodica se vraća u svoj dom.

Ovaj sudski proces predstavlja neku vrstu presedana, jer se u sudskoj praksi do sada veoma teško dokazivalo zelenaštvo i iznuđivanje. Za pozajmljenih 5.000 evra, porodici P. B. oteta je porodična kuća od 400 kvadrata sa placem, čija je realna vrednost preko 100.000 evra. A najzanimljivije je da je u tom lancu zelenaša na kraju kuću od njih kupio lokalni sveštenik za 28.000 evra, iako je znao šta je u stvari bio povod pozajmice sada pokojnog P. B.

Naime, P. B. je još 2009. godine bio primoran da pozajmi 5.000 evra od lokalnih zelenaša, i to po kamati od čak 15 odsto na mesečnom nivou da bi kupio skupe lekove za svoju bolesnu ćerku.

Glava porodice, P. B. preminuo je u toku vođenja parnice zbog teškog stanja u koji je zapao zbog duga. Ali sud je ipak na kraju odlučio da njegovoj deci i supruzi nakon devet godina sudovanja i življenja u tuđim stanovima bude vraćena porodična kuća.

– Pobeda za ceo Golubac, za Srbiju i za sve nas. Ovo je snažna poruka zelenašima i iznuđivačima da se kriminal ne isplati – poručio je advokat Milovanović.

Ugovor koji je P. B. sklopio sa lokalnim zelenašem bio je takav da pozajmicu od 5.000 evra vrati za godnu dana sa uračunatom mesečnom kamatom od 15 odsto. Posle godinu dana predočeno mu je da dug sada iznosi 14.000 evra. A ukoliko ga ne vrati u roku od godinu dana, iznosiće 26.700 evra, što je pokojni P. B. prihvatio. Na poleđini zajma koji je prihvatio P. B. je evidentirao da je vratio 7.500 evra.

U međuvremenu je zelenaš preminuo, a onda je njegova supruga tražila od P. B. da vrati 12.500 evra za nekoliko meseci, i da će tako izmiriti celokupan dug. Pošto on to nije imao, dug je ustupljen drugom lokalnom zelenašu koji je kako bi se obezbedio tražio od P. B. da sklope ugovor o poklonu porodične kuće sa placem. Kako bi isplatio dug, ponudio je kuću na prodaju po ceni od 45.000 evra. Pošto je novi zelenaš vršio pritisak da se dug namiri, P. B. je na kraju prodao kuću lokalnom svešteniku koji je ponudio cenu od 27.000 evra.

Zanimljivo je da se sud, zbog čega je ova presuda i presedan u srpskom pravosuđu, vodio time da je pokojni P. B. novac pozajmio kako bi lečio teško bolesnu ćerku. I da je to svima bilo poznato. Utvrđeno je i da je P. B. silom nateran da potpiše ugovor, a onda mu je otuđena imovina, koja je prema nalazi veštaka vredela 44.000, a ne 27.000 evra, za koliko je P. B. bio primoran da proda lokalnom svešteniku.

KOMENTARIŠI