Poseta političara iz Kine – Danas sa Anom Brnabić u poseti...

Poseta političara iz Kine – Danas sa Anom Brnabić u poseti TE Kostolac B

Predsednik stalnog komiteta 12. svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Džang Deđiang, koji nastavlja posetu Srbiji, sastaće se danas sa predsednicom Vlade Anom Brnabić.

Džang će se obratiti i poslanicima na posebnoj sednici parlamenta, koju je sazvala predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković. U okviru posete predsednici dva parlamenta, Gojković i Džang, sa premijerkom Anom Brnabić, obići će Železaru Smederevo i TE Kostolac B.

Proizvodnja elektricne energije-Kostolac-TE_Kostolac_B-min

Gojković i Džang potpisali su juče Memorandum o razumevanju između dva parlamenta, poručujući da su odnosi Srbije i Kine na istorijski visokom nivou i da su dve zemlje spremne da i dalje učvršćuju saradnju.

Džang je, posle potpisivanja Memoranduma, istakao da su Srbija i Kina prijatelji u svim uslovima i važni partneri.

– Naši bilateralni odnosi su izdržali iskušenja vremena i promena situacije na međunarodnoj sceni, dobro se razvijaju i zrače novu vitalnost iz strare tradicije – rekao je Džang.

On je podsetio da je prošlog juna kineski predsednik Si Điping posetio Srbiju i da su tada lideri dve zemlje odlučili da bilateralnme odnose podignu na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva, čime su otvorili novo, istorijsko poglavlje saradnje Srbije i Kine.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković istakla je da su odnosi dve zemlje veoma dobri i da se u poslednjih nekoliko godina nalaze na istorijsko visokom niovu. Gojković je istakla da je izjava predsednika dve države o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva od izuzetnog značaja za Srbiju i Kinu, te dodala da je sa Džangom razgovarala o mogućnostima unapređenja saradnje dva parlamenta i ciljevima koja ta saradnja treba da ostvari.

Memorandum o razumevanju, podvukla je Gojković, je još jedan korak i potvrda čeličnog prijateljstva Srbije i Kine, koje je uspostavljeno zahvaljujući politici i rukovodstvima dve države. Predsednica parlamenta je poručila da će Srbija nastaviti sa podrškom politici Kine, kao što Kina pruža podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

Gojković je posebno podsetila na značaj sporazuma o ukidanju viza između Srbije i Kine, koji je, kako je rekla, unapredio saradnju u oblasti turizma i koji otvara potencijale za bolju i veću saradnju na ekonomskom polju.

Džang i Gojković juče su položili vence i odali počast stadalima u NATO bombardovanju kineske ambasade u Beogradu 1999. godine.

Na mestu gde je u bombardovanju kineske ambasade na Novom Beogradu 1999. godine poginulo troje kineskih novinara, odata je počast uz postrojenu Gardu Vojske Srbije i himne dve države.

KOMENTARIŠI