Poskupljenje cigareta u januaru, koliko će više koštati paklica

Poskupljenje cigareta u januaru, koliko će više koštati paklica

Foto: Pixabay // ilustracija

Cigarete u januaru poskupljuju zbog redovnog usklađivanja akciza na duvanske proizvode, koje se uvećavaju na svakih pola godine. S obzirom da iznosi akciza, zajedno sa proizvodnom cenom duvanskih proizvoda, ulaze u osnovicu za obračun PDV, ne može precizno da se kaže koliko će poskupljenje konkretno iznositi, ali je izvesno da – neće biti manje od deset dinara po paklici.

Iznosi akciza na cigarete – posebne vrste poreza na potrošnju – po zakonu se usklađuju, tačnije povećavaju svakih šest meseci, po pravilu u januaru i julu.

Na cigarete se plaćaju dve vrste akciza – specifična, u dinarskom iznosu, koja je trenutno u visini od 81,25 dinara po paklici, kao i proporcionalna (u procentima) akciza od 33 odsto.

Od 1. januara specifična akciza raste na 82,75 dinara, proporcionalna se ne menja, što uslovljava novu računicu maloprodajne cene, pošto se na sve obračunava još i PDV od 20 procenata.

To bi, posledično, trebalo da uveća cenu paklice cigareta u trgovinskim rafovima za najmanje – deset dinara.

Poslednje usklađivanje akciza za duvanske proizvode Zakonom o akcizama predviđeno je za jul 2025. godine, kada će dinarska akciza dostići nivo od 90,25 dinara po paklici.

KOMENTARIŠI