Foto: Urban City

Poskupelo sveže meso

Cena kilograma svinjskog mesa izjednačila se sa cenom junetine, pa but košta od 500 do 700 dinara. Na više cene je prvenstveno uticala suša, koja je posebno pogodila kukuruz i soju, a svoj doprinos ima i pokupljenje struje.

Foto: Urban City

Prošle godine je cena kilograma žive vage svinja bila između 105 i 110 dinara, a sada je između 205 i 210 dinara.

„To je dobro za proizvođače, da se poveća tov, ali je izazvalo i visok nivo cene svežeg mesa i finalnih proizvoda.

Foto: Urban City

Na cenu svežeg mesa značajno utiče stočna hrana, za tov svinja i živine presudna je cena soje, a za tov junadi cena suncokretove sačme“, kaže agroekonomski stručnjak Milan Prostran.


Foto: Urban City

Kilogram jabuke košta od 80 od 100 dinara, krompira oko 50 dinara, karfiola 160 dinara, a za kilogram futoškog kupusa treba izdvojiti oko 70 dinara


Ne očekuje se značajno poskupljenje

Foto: Urban City

Prostran ne očekuje veći rast cena prehrambenih proizvoda, iako postoje razlozi za to. Smatra da postoje faktori koji će usporiti rast cena:

„U slučaju poskupljenja može doći do povećanja potrošnje hleba, pilećeg mesa, i to nižih kategorija, a racionalizivaće se i potrošnja ulja i šećera. To bi mogli da iskoriste i uvoznici, koji bi plasirali uvozne proizvode po nižim cenama od onih koje nude domaći proizvođači, što bi negativno uticalo na domaću proizvodnju. Tu su i Robne rezerve, koje bi sigurno reagovale“.

Foto: Urban City

Ni ulje neće poskupeti

Posledice suše po suncokret su minimalne, pa ne postoji razlog za poskupljenje suncokretovog ulja sa 135 na 160 dinara za litar, prenosi „Nova ekonomija“ reči predsednika udruženja „Žita Srbije“ Vukosava Sakovića.

Foto: Urban City

Ovogodišnji rod suncokreta je 577.000 tona, a naše potrebe su oko 488.000 tona. Procenjuje se da će oko 140.000 tona biti za izvoz, ali će se određene količine i uvesti.

KOMENTARIŠI