Poskupljuje registracija od 1. decembra

Poskupljuje registracija od 1. decembra

Foto: Urban City // B.P.

Vlada Srbije odredila je najviše iznose lokalnih komunalnih taksi za vozila. Sada one za putnička vozila od 1. decembra mogu iznositi od 710 do 7.110 dinara u zavisnosti od kategorije.

Sa najnovijim poskupljenjem ovih taksi, veći trošak će najviše osetiti vozači „ozbiljnijih“ automobila, sa zapreminom preko 3.000 kubika, kao i vozači teretnih vozila.

Dok će s jedne strane, za vozila od oko 1.200 kubika, ovo poskupljenje ceh podići za zanemarljivu cifru od 130 dinara, oni s automobilima zapremine motora preko 3.000 kubika, npr. BMW 530 2011. godište, ovu taksu će platiti od 1. decembra 1.300 dinara više.

Zvanično, ova taksa je uvedena u decembru 2019. godine. Taj porez na upotrebu motornih vozila ili tzv. „porez na luksuz“ poskupljuje vremenom kako se razvija automobilska industrija, ali i situacija u državi. Najviši iznosi lokalne komunalne takse za držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina, propisani su Zakonom o finansiranju lokalne samouprave i usklađuju se s godišnjim indeksom potrošačkih cena.

KOMENTARIŠI