Poštovanje mera ključno da povratak sa zimovanja ne bi vodio pravo u...

Poštovanje mera ključno da povratak sa zimovanja ne bi vodio pravo u bolnicu

SOKOBANJA, Foto: Urban City // B.P.

Turistički centri balansiraju između nastojanja hotelijera i ugostitelja da zarade, uz pridržavnje mera, i turista, koji bi da uživaju, ali i da se sa odmora vrate nezaraženi.

Na Zlatiboru ovih dana očekuju oko 30.000 gostiju, a na Kopaoniku i u Vrnjačkoj banji po 20.000. Zato će na teren i oko hiljadu i po inspektora, a oni obećavaju nultu toleranciju prema svima koji budu kršili mere.

Kopaonik, Zlatibor, banje – gotovo da nema slobodnih postelja u najvećim turističkim centrima, a gužve na skijalištima i trgovima podsećaju na zimske sezone iz vremena pre korone.

Istina, u stvarnost nas vraćaju oni turisti koji i na otvorenom nose zaštitne maske, ograničenja u ugostiteljskim objektima, zabrane i dezinfekciona sredstva na svakom koraku.

Na Zlatiboru boravi oko 30.000 turista, i dok se broj gostiju u zakupljenom privatnom smeštaju ne može kontrolisati, a dešava se da se upravo tu organizuje provod.

Hotelijeri i ugostitelji kažu da se pridržavaju svih propisanih mera i nastoje da i gosti poštuju pravila.

Ratko Nestorović, kovid redar na Zlatiboru, kaže da se poštuju sve mere zaštite. Prema kvadraturi objekta određen je broj ljudi koji mogu biti unutra i te mere se poštuju.

I najnovija zlatiborska atrakcija “Gold gondola” radi po izmenjenom režimu, da bi se obezbedila neophodna fizička distanca među putnicima, ali je distancu u redovima, teško održati.

“Ograničen je broj putnika koji mogu da uđu u kabinu, u ovom trenutku to je svega četvoro, osim u slučaju višečlanih porodica. Takođe, maksimalno se trudimo da izađemo u susret ljudima koji, desi se da zaborave maske, tako da možemo da im besplatno damo masku na našoj početnoj stanici ili bilo kojoj drugoj”, ističe Jelena Tanasković, iz “Gold gondole”.

Inspekcijske kontrole, pogotovo u turističkim centrima su pojačane, i kako je najavljeno, svi koji se ne budu pridržavali mera zaštite od koranavirusa, suočiće se sa rigoroznim merama koje će inspektori preduzimati na terenu. Neke prekršajne prijave podnete su već sinoć.

Epidemiolozi su upozorili da bi ovaj mini odmor i opuštanje u turističkim centrima mogli dovesti do novog rasta broja zaraženih koronavirusom.

Ako je već zimovanje u prednosti nad svim zdravstvenim rizicima, onda se barem moraju poštovati propisane mere zaštite, da povratak sa odmora ne bi vodio pravo u bolnicu.

KOMENTARIŠI