Postrojenje za tretman otpadnih voda u TE „Kostolac B“: Počela izgradnja

Postrojenje za tretman otpadnih voda u TE „Kostolac B“: Počela izgradnja

Cilj projekta je ispunjavanje domaće i strane zakonske regulative energetskog sektora u oblasti ekologije.

 U krugu termoelektrane „Kostolac B“ počela je realizacija još jednog velikog projekta za unapređenje zaštite životne sredine – izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda decentralizovanog tipa. Postrojenje će u svom sastavu imati tri postrojenja i lokalni separator ulja na atmosferskoj kanalizaciji.

Prvo je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda nakon odsumporavanja i voda iz HPV, kapaciteta dve linije po 45 kubnih metara na sat. Tu je i postrojenje za prečišćavanje zamazućenih i zauljenih otpadnih voda, kapaciteta dve linije po 30 kubnih metara na sat, i treće je postrojenje za prečišćavanje sanitarnih otpadnih voda.

Građevinska dozvola za izgradnju dobijena je 16. aprila, radovi su u toku, a cilj projekta je ispunjavanje domaće i strane zakonske regulative energetskog sektora u oblasti ekologije.

Prostor budućeg API separatora u okviru zauljenih voda, Foto: Energija Kostolac

− Radovi na izgradnji postrojenja za prečišćavanje zauljenih i zamazućenih otpadnih voda, kao i postrojenja za prečišćavanje sanitarnih otpadnih voda su u toku. Uskoro će početi i izgradnja postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda nakon odsumporavanja i hemijske pripreme vode − rekla je Ljiljana Velimirović, menadžer projekta.

Ona je dodala da su projektom obuhvaćene i količine otpadnih voda, koje će nastajati na novom bloku B3, snage 350 megavata.

Ovaj projekat je deo nacionalnog programa IPA 2013, koji se finansira sredstvima Evropske unije i sredstvima Republike Srbije. Sredstva će u ime države obezbediti „Elektroprivreda Srbije“.

Vrednost projekta

Ukupna vrednost ugovora o radovima je 5,4 miliona evra. Veći deo sredstava, u iznosu od 85 odsto, pokriće se iz fondova Evropske unije, dok će „Elektroprivreda Srbije“ projekat kofinansirati sa 15 odsto potrebnih finansijskih sredstava.

Izvođači radova

Radove na izgradnji novog postrojenja izvodi konzorcijum koji predvodi francuski „SADE CGTH“. Članovi ovog konzorcijuma su i kompanije „Veolia Water Solutions & Technologies“ iz Beograda, „Veolia Water S.T.I.“ iz Francuske, „Veolia Water Solutions & Technologis“ iz Rumunije i „Energotehnika-Južna Bačka“ iz Novog Sada.

KOMENTARIŠI