Postupak spasavanja telefona ako vam upadne u slanu vodu

Postupak spasavanja telefona ako vam upadne u slanu vodu

BUDVA, Foto: URBAN CITY / B.P. / ilustracija

Otišli ste na more i uživate u odmoru, ali u trenutku nepažnje telefon vam isklizne iz ruku ili ga u džepu ponesete na plivanje. S obzirom na mogućnost gubitka uređaja, scenario može biti veoma skup ili, ako imate sreće, bezazlen. Evo šta bi trebalo da učinite.

Prvo pokušajte da ga pronađete

Osim ako ste u situaciji u kojoj bi odlazak po telefon bio opasan, trebalo bi da pokušate da ga pronađete i što pre izvučete iz vode. Ako ga ne vidite, pokušajte da ga dohvatite nogama ili kopajte po pesku dok ga ne nađete. Moguće je da ga čak ni nakon ovih pokušaja nećete naći.

Kontaktirajte provajdera usluga i javite šta se dogodilo, pa zamolite da prebace stari broj na novi uređaj. Pomoću alatke, kao što je Apple “Find my”, uređaj možete prijaviti kao ukraden, deaktivirati ga ili ga ukloniti iz naloga. Ako imate bezbedno skladištenje na oblaku, možete ga iskoristiti za povraćaj svih podataka na novi telefon.

Ugasite uređaj i osušite ga

Pronašli ste telefon? Odmah ga ugasite. Pomoću čistog peškira osušite ga i, u zavisnosti od modela, izvucite telefon iz maske. Nakon toga, što zavisi od starosti modela, izvadite SIM karticu, memorijske slotove i bateriju.

Ako je vaš smartfon u vodootpornoj maski ili ima IP sertifikat koji garantuje zaštitu od vode, samo ga ugasite i isperite slatkom vodom. Obrišite ga peškirom i pustite da se suši nekoliko sati pre nego što opet pokušate da ga upotrebite.

Ali ako nije vodootporan, ne stavljajte ga u pirinač, jer to neće pomoći. Pirinač neće uraditi ništa, a voda će se osušiti i telefon ostaviti punim kristalizovane soli koja će za to vreme korodirati elektroniku. Ako želite da ponovo koristite taj uređaj, moraćete da požurite, da ga rastavite i očistite pre nego što korozija trajno ošteti unutrašnja kola.

Ako je moguće, rastavite telefon

Ako ste dovoljno stručni da rastavite uređaj, koristite ispravne alate i uradite to što je pre moguće. Sajt iFixit objavljuje besplatne vodiče koji uključuju detaljne korake o rastavljanju brojnih popularnih smartfona.

Nakon što ste otvorili uređaj, unutrašnjost isperite destilovanom vodom i veoma pažljivo uklonite koroziju uz pomoć meke četkice i ostavite ga u 90-procentnom alkoholu jedan sat, mešajući povremeno kako biste izvukli vodu. Nakon toga izvucite delove i ostavite ih da se suše 24 sata. Potom ih ponovno spojite i proverite da li uređaj radi. Ako radi, uspeli ste. Ako ne, vreme je za odlazak u servis ili u prodavnicu po novi uređaj.

Kada je vreme za servis?

Rastavljanje uređaja, naravno, traži određeno tehničko znanje i alate za sigurno otvaranje modernih pametnih telefona – bez oštećivanja. Ako vam se čitava procedura čini komplikovanom, što pre ga odnesite u servis. Recite im da vam je uređaj pao u more i oni će znati šta je potrebno da se uradi. Telefon će u svakom slučaju morati da se rastavi i očisti.

Ako ga ne žele da ga poprave, odnesite ga u neki drugi servis. Ukoliko pak imate iPhone, javite se službenoj prodavnici ili servisu.

KOMENTARIŠI