Potpisan kolektivni ugovor sa predstavnicima Sindikata komunalnih delatnosti – Grad Požarevac dobar...

Potpisan kolektivni ugovor sa predstavnicima Sindikata komunalnih delatnosti – Grad Požarevac dobar primer drugim gradovima

Ovom prilikom Spasović je rekao da je interes grada da se unapređuju prava zaposlenih u komunalnim preduzećima u Požarevcu

Danas 21. maja, gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović potpisao je  kolektivni ugovor sa predstavnicima Sindikata komunalnih delatnosti.

Foto: Urban City

Ovom prilikom Spasović je rekao da je interes grada da se unapređuju prava zaposlenih u komunalnim preduzećima u Požarevcu u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, ali i naravno da se tamo gde zakon dozvoljava učini još povoljniji položaj zaposlenih u javnom sektoru.

Foto: Urban City

Gradonačelnik je ponovio da se grad trudi da u ovom periodu otvori nova radna mesta kao što je ritejl centar Stop Shop i turski Ringelsan koji će do kraja godine zaposliti oko 700 sugrađana, a tu su i stalni razgovori sa novim potencijalnim investitorima.

Foto: Urban City

“Potpisivanjem produženja kolektivnog ugovora nastavljamo sa pružanjem podrške zaposlenima u daljem radu kako bi našim građanima obezbedili bolje uslove života, a zaposlenima na zaštiti adekvatnih radnih prava”, rekao je još Spasović.

Foto: Urban City

Boban Martinović, predsednik Sindikada komunalnih delatnosti Grada Požarevca rekao je da je ovaj sporazum kruna pređašnjeg rada u poslednje 3 godine i da je zaključen jedan veoma kvalitetan ugovor koji je temelj prava zaposlenih i koji će u nekom narednom periodu poboljšati prava koja do sada nisu bila uređena.

Foto: Urban City

Neke od najbitnijih stavki su regulisanje prava radnika kada dođe do promene sistematizacije rada i javi se višak zaposlenih, kao i odredbe minimuma procesa rada pri eventualnim stupanjem u štrajk.

Milan Grujić, predsednik Samostalnog sindikata komunalaca Srbiji u ime 70.000 komunalnih radnika Srbije čestitao je na potpisivanju ovog ugovora i istakao da je radni odnos, prava iz rada na osnovu rada na način koji će biti u interesu korisnika u interesu osnivača, a posebno zaposlenih i za budućnost njihovih porodica i njihove dece.

Foto: Urban City

Grujić je najavio da se nada da će u budućem periodu biti još više podrške iz ministarstva i lokalne samouprave da se komunalni sistem izuzme iz obračuna za umanjenje plata jer je prosečna plata u komunalnim delatnostima 36.000 dinara, a od toga 30% prima minimalnu zaradu i još jednom se zahvalio Gradu Požarevcu kojiu će biti primer i za druge gradove u Srbiji.

KOMENTARIŠI